https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolonie-netopyru-se-ve-ctvrtek-vrati-do-prazske-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolonie netopýrů se ve čtvrtek vrátí do pražské přírody. Vypuštěni budou ve Stromovce

2.4.2019 11:19 | PRAHA (ČTK)
Netopýr rezavý. Všechny druhy netopýrů jsou v ČR chráněné. Ilustrační foto.
Netopýr rezavý. Všechny druhy netopýrů jsou v ČR chráněné. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Daniel Horáček / Naše příroda
Do pražské přírody se vrátí 50 zachráněných netopýrů rezavých. Netopýři jsou z jedné kolonie, která si vybrala pro přezimování větrací šachtu domu, ale ze zimního spánku je vyrušila rekonstrukce bytu. Pracovníci lesů hlavního města je vypustí ve čtvrtek ve Stromovce. Do přírody je možné netopýry vrátit díky jarním teplotám a přibývajícímu množství hmyzu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová.

 

Kolonie 74 netopýrů si jako zimoviště vybrali větrací šachtu v domě na Rašínově nábřeží v Praze 5, zimující netopýry však vytrhla ze spánku rekonstrukce bytu. Většina z nich mohla po převozu do záchranné stanice pokračovat ve spánku. Na 50 jedinců je možné nyní vypustit do přírody, ostatní, kteří ještě potřebují péči záchranné stanice, je budou následovat později.

Netopýři vylétnou nad centrální část Stromovky ve čtvrtek v 19:00 hodin. Zájemci se mohou přijít na tato zvířata, která jsou opředena řadou pověr, podívat. Pracovníci Lesů je seznámí s životem netopýrů, jejich ochranou a pomocí ultrazvukového detektoru převedou zvukové signály netopýrů do formy slyšitelné lidským uchem.

Ve Stromovce žije až devět druhů netopýrů, nejčastěji je možné vidět netopýry parkové a rezavé. Jako úkryty jim slouží dutiny stromů a dřevocementové netopýří budky, kterých je ve Stromovce pět a dalších šest na nedalekém Císařském ostrově.

Loni bylo koncem března do Stromovky vypuštěno 209 netopýrů, z nichž 199 bylo také probuzeno při rekonstrukci bytu. V zimě by probuzení netopýři bez pomoci člověka uhynuli hlady a vyčerpáním. Netopýři jsou v zimě v hibernaci, kdy je jejich organismus zpomalený a čerpá energii jen z tukových zásob.

Všechny druhy netopýrů jsou v ČR chráněné. Pražská záchranná stanice, kterou provozují Lesy hlavního města, v roce 2017 přijala 220 netopýrů, loni to bylo 390 a za první měsíce letošního roku péči v záchranné stanici potřebovalo 186 netopýrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist