https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-zahajila-s-ceskem-rizeni-kvuli-nedostatecnemu-sberu-elektroodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise zahájila s Českem řízení kvůli nedostatečnému sběru elektroodpadu

19.9.2024 14:05 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
České republice hrozí od Evropské komise pokuta kvůli nedostatečnému sběru elektroodpadu. Komise na konci července zahájila s Českem řízení kvůli nesplnění minimální 65procentní kvóty na sběr elektroodpadu. Kvóta udává podíl sebraného elektroodpadu proti průměrné hmotnosti elektra uvedeného na trh v předchozích třech letech. Česku v rámci tzv. infringementu za porušení unijních předpisů hrozí pokuta v řádu milionů eur. ČTK to řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Vendula Krejčí. V ČR zajišťuje sběr elektroodpadu pět kolektivních systémů, kvóty za rok 2021 neplnil Elektrowin.
 
"Česká republika nedosáhla cíle pro komunální odpad stanoveného ve směrnici o odpadech a minimální úrovně sběru odpadních elektrických a elektronických zařízení za rok 2021, a tím nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají ze směrnice o odpadu z elektrických a elektronických zařízení," řekla ČTK Krejčí. Dodala, že řízení bylo zahájeno se všemi členskými zeměmi. Česko musí Evropské komisi odpovědět do 25. listopadu.

Z pěti kolektivních systémů, které se sběrem elektroodpadu zabývají, nesplnila za rok 2021 kvótu společnost Elektrowin, která je největším kolektivním systémem v ČR. Vytřídila pouze 48,8 procenta namísto požadovaných 65 procent. Ve stejném roce společnosti Asekol a Rema sesbíraly více než 65 procent, Retela 71,2 procenta a Ekolamp vykázal výsledek 68,1 procenta. V roce 2022 výkon společnosti Elektrowin klesl na 44,6 procenta. Asekol a Rema se pohybovaly nad hranicí 65 procent, u Retely klesl podíl na 66,2 procenta a Ekolamp naopak zlepšil výsledek na 71,2 procenta.

Podle předsedy představenstva Elektrowinu Romana Tvrzníka z nového zákona o výrobcích s ukončenou životností vyplývá, že kolektivní systém přebírá plnění povinnosti výrobců až od okamžiku, kdy je mu uděleno oprávnění podle nového zákona, pro Elektrowin tedy od roku 2023. "Proto Elektrowin v souvislosti s novou legislativou splnil tuto povinnost výrobců až za rok 2023, ve kterém jsme dosáhli míry sběru 66,9 procenta," sdělil ČTK. Z výročních zpráv Elektrowinu ale vyplývá, že průměr uvedeného elektra na trh za předchozí tři roky je 123 041 tun. Elektrowin nasbíral v roce 2023 celkem 63 910 tun, což představuje podíl jen 51,9 procenta. Podle ministerstva životního prostředí měl navíc Elektrowin plnit kvótu již v předchozích letech. Za nesplnění sběrových kvót hrozí Elektrowinu i jeho klientům, jako jsou společnosti BSH, Candy Hoover, Gorenje a Electrolux, pokuty od České inspekce životního prostředí.

Podle Krejčí je v současnosti předčasné mluvit o výši případné sankce od Evropské komise. Ta se obecně skládá ze dvou složek. Výše paušální částky se může lišit v závislosti na závažnosti porušení. Druhou složkou je penále, tedy opakující se denní pokuta od vydání rozsudku do doby, než budou splněny kvóty EU. Délka neplnění požadavků přitom bude mít významný vliv na výši celkové pokuty, které Česká republika může čelit.

"Infringementové řízení má několik fází, nyní jsme na jeho samotném počátku. MŽP záležitost aktuálně analyzuje a bude s Evropskou komisí komunikovat ohledně provedených opatření,“ uvedla Krejčí. Podle dat ministerstva Česká republika nesplnila 65procentní cíl EU v letech 2020 až 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

19.9.2024 16:05
Tohle je fakt EU pseudoekobuzerace jak víno.
RVHP hadra.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.9.2024 21:22 Reaguje na Radek Čuda
mě by zajímalo, kdo psychicky příčetný by chtěl v tomhle EU spolku setrvávat?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.9.2024 16:40
A není to tím, že se požaduje dlouhá životnost(zákaz kurvitek) a opravitelnost? Já nikde nevidím hromady elektroodpadu.
Zaveďme Evropskou soutěž. Hlásím se za sběrového referenta.
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.9.2024 17:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tam pravá ruka neví co dělá levá a navíc některé spotřebiče slouží ke spokojenosti uživatelů i víc jak deset let, tak je do sběrného dvora nikdo nenese
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist