https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kommersant-gazprom-zvazuje-zastaveni-dodavek-plynu-do-nikoli-pratelskych-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kommersant: Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do "nikoli přátelských" zemí

31.3.2022 11:10 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský energetický gigant Gazprom zvažuje možnost zastavení dodávek zemního plynu do "nikoli přátelských" zemí a vyhodnocuje možné důsledky. Informoval o tom list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko bude brzy požadovat, aby "nikoli přátelské" země platily za plyn v rublech, což vyvolalo obavy z možného výpadku dodávek plynu do Evropy. Gazprom na žádost listu o komentář nereagoval.
 

"Gazprom (...) skutečně pracuje na variantě úplného zastavení dodávek plynu do 'nikoli přátelských zemí' a vyhodnocuje důsledky takových opatření," napsal list.

Ruská vláda, centrální banka a firma mají do dneška na Putinův pokyn připravit řešení nového platebního režimu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za zemní plyn v v ruské měně. Dodal, že z technologického hlediska půjde o delší proces. Moskva chce tímto způsobem aspoň částečně čelit sankcím, kterým je Rusko kvůli své invazi na Ukrajinu vystaveno a které se týkají i bankovního sektoru.

Země Evropské unie, kam Rusko dodává zhruba 40 procent plynu, odmítají za surovinu platit v rublech. Takový požadavek označují za jednostranné porušení smluv. Za surovinu platí v eurech nebo v dolarech. Evropské společnosti se podle Kommersantu obávají také toho, že je nákup rublů může donutit k interakci s ruskou centrální bankou, na kterou se vztahují sankce EU a Spojených států. Na platbách za plyn v měně podle platných smluv obdobně trvají i země skupiny G7.

Putin ve čtvrtek v telefonátu německému kancléři Olafu Scholzovi řekl, že banka Gazpromu bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, pro evropské zákazníky se ale nic nemění.

Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ve čtvrtek oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.3.2022 14:09
Jsem v klidu. Fiala řekl, že plynu máme dost, tak není čeho se obávat. Podstatné je, abychom povzbuzovali Ukrajinu v co nejdelším boji. Neboť teprve ve válce se rodí praví muži.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 17:30 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.3.2022 17:47 Reaguje na Pavel Hanzl
To je z toho, že nesledujete svět, ale pohybujete se stále v našem malém bahnitém rybníku. Ale i pro vás tady je zpráva z velkého světa, z nastupující velmoci a dokonce v češtině. Jedná se o hlas čínských komunistů, tak pokud se bojíte, že by vás jejich lživá propaganda mohla nakazit, tak to nečtěte.
http://czech.cri.cn/communication/3888/20220331/746666.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:37 Reaguje na Richard Vacek
Hezká demagogie, jak dycky.
Amíci Rusy znají a ví, jak je to s jejich smlouvami a dohodami.

ZÁSADNĚ JE NEDODRŽUJÍ.

Jen tehdy, kdy je to pro ně výhodné. Nějaké "neutralita" Ukrajiny je zcela iluzorní nápad, protože nebýt v silném vojenské uskupení, Rusko ji zase napadne.

Proto Amíci Rusům nevěří ani dobrej den a solí je dalšími sankcemi. Divíte se jim, když kdákají tohle?

Putin."Na Ukrajině chráníme občany před fašisty a nacionalisty".
Lavrov."Nechceme napadnout žádnou zemi, Ukrajinu jsme taky nenapadli".
Šojgu:"Cíle operace jsou splněny, teď se soustředíme na hlavní cíl - osvobození Donbasu".
Konašenkov: "Operace podle něj probíhala tak dobře, že nebylo nutné útočit na velká města, čímž se zamezilo civilním obětem."

Víte, co znamená slovo bullshit?


Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 14:12 Reaguje na Richard Vacek
Že vás baví číst tyhle sra.ky. :D
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

31.3.2022 17:09
Aha, pokud vím tak sankcemi západ porušil dost smluvních kontraktů. Takže Putin oplácí stejnou měrou. Jeho válečné činny to neomlouvá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.3.2022 17:29 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Zkuste odvážnou úvahu: neporušil Putin nějaké drobné smlouvy třeba tím, že vyvraždil a srovnal se zemí Mauriopol a několik dědin?
Třeba tu bezvýznamnou Bělověžskou, kde Rusko garantuje Ukrajině bezpečnost hranic včetně Krymu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.3.2022 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A co takhle glorifikace a oslavy nacistů na Ukrajině, pane Hanzle? A to není žádný fake news, to si můžete lehce dohledat na jakémkoliv zahraničním, a podotýkám neruském, webu. Co vy na to?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:44 Reaguje na pavel peregrin
Žádná glorifikace nacistů se tam NIKDY nekonala, to je zase jen čistá ruská lež.
Ukroší ví velmi dobře, jak je Hitler terorizoval.
Mají za hrdinu Banderu, který bojoval za samostanou Ukrajinu proti Rusům i Němcům, celou válku byl zavřený v koncentráku v Mauthausenu.

Rusi z něho udělali fašistu, což je prostě jen ruská lež, nic jiného. Neruské, zahraniční weby, jsou právě velmi intenzivně proruské, sám Putin to nazval "hybridní válkou".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:46 Reaguje na pavel peregrin
Viděl jsem fotku, jak mávají Ukrajinci velkým praporem, kde byl portrét Hitlera.
Velmi působivé.
Jenže jak na sviňu uveřejnili i původní, neupravenou, kdy byl portrét Bandery.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Toho Bandery, kterého Hitler vrazil do koncentráku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
V Sachsenhausenu sice tři roky seděl, ale jinak to fakt nebyl žádný hrdina, ale spíš dobytek. O té jejich UPA/OUN ani nemluvě, to byla banda hajzlů jak vyšitá.
Odpovědět
DA

DAG

31.3.2022 17:31
No co se dá dělat. Pořád lepší než se nechat vydírat. Jestli to udělají, tak potom není třeba mít zábrany a odstrihnout zbytek bank a ruskou ropu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:50 Reaguje na DAG
Aj tak sa može. Pánové Vinkler a spol. se sice počůrají hrůzou, ale čecháček je na všemožná svinstva zvyklý a zase s Rusy vykejve.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist