https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-v-lesnicko-drevarskem-odvetvi-v-cesku-je-uplatneni-pro-20.000-ukrajincu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komora: V lesnicko-dřevařském odvětví v Česku je uplatnění pro 20 000 Ukrajinců

5.3.2022 01:10 | PRAHA (ČTK)
Jedná se hlavně o sezonní práce, například úklid lesů nebo zalesňování. Ilustrační foto
Jedná se hlavně o sezonní práce, například úklid lesů nebo zalesňování. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesnicko-dřevařské odvětví v Česku je schopné podle komory, která sdružuje nejvýznamnější podnikatele v tomto oboru, pojmout na sezonní i celoroční práce zhruba 20 000 Ukrajinců. Uplatnit se mohou muži i ženy. Některé firmy už se kvůli odchodu zaměstnanců z Ukrajiny dostávají do potíží, řekla výkonná tajemnice Lesnicko-dřevařské komory ČR (LDK) Andrea Skřivánková.
 

Pracovníci z Ukrajiny z podniků v lesnicko-dřevařském sektoru, stejně jako v jiných odvětvích, v současné době odcházejí kvůli branné povinnosti. Rusko minulý týden ve čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Boje nadále pokračují. Potíže začínají mít podle Skřivánkové například firmy fungující ve dvou či třísměnném provozu, kterým odcházejí lidé z pozic předáků a ti ve výrobě citelně scházejí. Mají profesní znalosti a praxi, nelze je tedy snadno nahradit. uvedla.

Mezi poptávanými zhruba 20 000 místy tvoří podle ní asi pětinu kvalifikované pozice, zbytek je vhodný i pro nekvalifikované pracovníky. Jedná se hlavně o sezonní práce, například úklid lesů nebo zalesňování, řekla Skřivánková. Takový typ práce zvládnou také ženy, uvedla. Firmy a LDK počítají podle Skřivánkové s tím, že by jim nejen pomohly zajistit místo, ale budou se snažit vyřešit i hlídání dětí.

V zemědělství, lesnictví a potravinářství v ČR by podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohlo najít práci 40 000 až 50 000 Ukrajinců. Úřad vytvořil databázi volných pracovních míst v zemědělství a ubytovacích kapacit. Předal ji Národnímu asistenčnímu centru pomoci Ukrajině, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

České úřady práce loni v prosinci měly v záznamech asi 195 100 ukrajinských pracovníků, ministerstvo průmyslu a obchodu evidovalo přibližně 25 700 Ukrajinců s živnostenským oprávněním.

Do ČR zatím před boji uprchlo přibližně 50 000 Ukrajinců. Většinou jsou to ženy, děti a lidé ve vyšším věku. Ministerstvo vnitra jim vydalo dosud zhruba 22 000 víz, řekl dnes šéf resortu Vít Rakušan (STAN).

Utečenci, kteří se ubytují v soukromí, se musejí do tří dnů po příjezdu registrovat u cizinecké policie. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají 90 dnů na vyřízení víza, o které mohou žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celé ČR. Díky speciálním dlouhodobým vízům, které vydává ministerstvo vnitra se mohou zapojit do běžného života a začít pracovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.3.2022 06:07
také nám chybí lékaři, zubaři, zdravotní sestry, učitelé. Jediného, čeho máme dost, je nepracující inteligence.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2022 06:22 Reaguje na Katka Pazderů
No a jedna skupina společnosti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.3.2022 14:07 Reaguje na Katka Pazderů
Ale figu borovů chybí. Např zde ... https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/400497-v-cesku-je-nadprumerny-pocet-lekaru-mame-jich-vic-nez-usa-nebo-britanie

Problém u drtivé většiny vámi vyjmenovaných profesí je to, že neskutečnou část svého času musí věnovat jiným věcem než je hlavní náplň jejich profese.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2022 06:26
Nutné podotknout, že i této práce si Ukrajinci váží a neštítí se jí. Na rozdíl od mnohých místních.
Jde jen o to, jak je/bude tato práce placená - uváděná průměrná mzda to nikdy nebyla a nebude.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.3.2022 11:41
když jsem chtěl brigádu v lese, tak prý jen pro učně a žáky z lesnických oborů a teď se člověk dozví, že míst je 20 tisíc...
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

5.3.2022 21:50
Byl bych raději, abychom pro ně měli práci v jejich oboru.

Jistě, že v nouzi přijmou práci i pomocného dělníka v lese, kde mzdy nejsou ani na průměru, ale předpokládám, že třeba z velkých měst k nám přijdou ženy i s vysokoškolským vzděláním, a bylo by špatné plýtvat s jejich znalostmi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.3.2022 08:20 Reaguje na Pavel Jeřábek
Jenom ženy s VŠ ?
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

6.3.2022 21:37 Reaguje na smějící se bestie
"I" - nic víc jsem nepsal.
Odpovědět
JM

Joska Malý

6.3.2022 18:15
Znám lékařku z Ruska. Je tu asi 2 roky. Dělá ve fastfoodu a svůj obor by rozhodně dělat nemohla. Jazyková vybavenost ji nedovolí se po našem domluvit, takže ani nostrifikace teď není možná. S Ukrajinci to bude bohuzel podobné. Narozdíl od nás, či jiných, se však práce neštítí a umějí za to vzít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist