https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koncern-agrofert-odmitl-tvrzeni-aktivistu-ze-by-tyral-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koncern Agrofert odmítl tvrzení aktivistů, že by týral zvířata

31.8.2021 11:32 | MIROVICE (ČTK)
Agrofert zaznamenal v minulosti protesty v provozovně firmy Vodňanská drůbež v  Modřicích na jižní Moravě. Na obrázku sídlo společnosti na pražském Chodově.
Agrofert zaznamenal v minulosti protesty v provozovně firmy Vodňanská drůbež v Modřicích na jižní Moravě. Na obrázku sídlo společnosti na pražském Chodově.
Koncern Agrofert se ohledně dnešního protestu u jatek v Mirovicích na Písecku ohradil, že by týral zvířata. Uvedl, že dodržuje welfare čili pohodu zvířat a že je pod stálou veterinární kontrolou. Akce zatím nemá vliv na chod firmy. Protesty zaznamenala firma i dřív, nikdy se ale aktivisté nepoutali k bráně, uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.
 

Skupina 20 aktivistů hlásících se k hnutí za osvobození zvířat se dnes ráno přivázala ke vchodu do jatek v Mirovicích. Chce tím bránit provozu areálu. Podnik v Mirovicích patří do koncernu Agrofert, zpracovává kuřata a kachny.

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že bychom týrali zvířata. Naše porážky patří ke špičkovým moderním provozům, kde se zvířata poráží humánním způsobem. Dodržujeme takzvaný Animal Welfare, tedy dbáme o maximální pohodu zvířat. Jsme lokální firma, nevozíme živá zvířata přes půl Evropy. Jsme pod stálou státní veterinární kontrolou a dodržujeme veškeré zákony a předpisy. Pokud každý Čech (podle dat statistiků) zkonzumuje desítky kilogramů masa ročně, někdo toto maso musí průmyslově vyrobit, nebo se k nám musí dovézt odněkud ze zahraničí," uvedl Hanzelka.

Agrofert zaznamenal v minulosti protesty v provozovně firmy Vodňanská drůbež v Modřicích na jižní Moravě. Podle mluvčího jde o několik akcí do roka. "V minulosti byly ale poklidnější, nepoutali se k bráně provozovny. Člověk je všežravec a je každého věc, zda maso jí, nebo se rozhodne maso nejíst. Jejich rozhodnutí nejíst maso není naše chyba," uvedl mluvčí.

V mirovickém podniku je stálý veterinární dozor. Jihočeská veterinární správa tam má trvale dva veterináře a pět techniků. "Ten provoz, co se týče porážky a manipulace se zvířaty, patří mezi špičkové," řekl dnes ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Jak doplnil, kvůli protestu teď jezdí kamiony kolem podniku, aby drůbež neuhynula. "Aby to větralo. Trasa se (kvůli protestu) prodlužuje. Tím pádem dochází k týrání zvířat," řekl Kouba. Až se drůbež z dnešních kamionů porazí, vyhodnotí veterináři úhyny. Pak věc předají policii.

Loni dostali jihočeští veterináři meziročně víc podnětů ohledně týrání zvířat. Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo. V jednom případě chtěli chovatelé odvézt na jatka krávu s vyhřezlou dělohou.

"Zjistili jsme také, že chovatelé poslali na jatka krávu, která byla po císařském řezu, ten den porodila. To není jednak v souladu se zákonem a jednak je to zcela nelidské zacházení, protože ta kráva ten den zažila své," řekla v květnu ČTK právnička jihočeské veterinární správy Ludmila Plzová.

Problémy jsou podle veterinářů spíš u menších porážek. V kraji je 34 jatečných porážek, u velkých drží veterináři stálý dozor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

31.8.2021 13:56
Připoutá se někdo řetězem proto, že majitel Agrofertu nasírá lidi? Nebo tu výsadu mají jen zvířata?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2021 15:36
Hanzelka lže neskutečným způsobem, nedávno líčil, jak neotrávila Deza Bečvu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.8.2021 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Předlož dukazy pro své tvrzení.že Hanzelka lže jinak jsi lhář ty
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2021 16:30
mě stačilo, České kuře z Vodňan z Polska a bylo mi jasné, co se tam děje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2021 16:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ostatně, kdo má ještě málo, jak se to peče v Agrofertu, má možnost https://www.youtube.com/watch?v=sCA-9AJeoJE&t=157s
Odpovědět
JS

Jiří S

31.8.2021 18:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co jste tímto dokumentem chtěl říci?
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.8.2021 22:51
Tak Babis týral Brabce?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist