https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konec-skladkovani-odpadu-se-posune-o-sest-let-na-rok-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konec skládkování odpadu se posune o šest let na rok 2030

9.12.2020 01:14 | PRAHA (ČTK)
O termín ukončení skládkování se strhl boj. Parlament ale návrhy na dřívější zákaz ukládání komunálního odpadu na skládky zamítl.
O termín ukončení skládkování se strhl boj. Parlament ale návrhy na dřívější zákaz ukládání komunálního odpadu na skládky zamítl.
Licence | Volné dílo (public domain)
Konec skládkování odpadu se posune o šest let na rok 2030. Zároveň se budou zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Předpokládá to vládní návrh zákona, který podepsal prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zákon bude účinný od ledna, když horní komora neprosadila roční odklad.
 

O termín ukončení skládkování se strhl boj. Parlament ale návrhy na dřívější zákaz ukládání komunálního odpadu na skládky zamítl.

S růstem skládkovacích poplatků předloha zavádí motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálního odpadu. Za část odpadu bude činit poplatek nynějších 500 korun za tunu. Příští rok to bude 200 kilogramů na obyvatele, váha se bude postupně snižovat na 120 kilogramů v roce 2029. Až nad tuto hmotnost bude poplatek činit příští rok 800 korun za tunu odpadu, každoročně bude růst až na 1850 korun za tunu v roce 2029. Poplatek za skládkování bude dál vybírat a odvádět provozovatel skládky.

Obce by měly nabízet obyvatelům i jiné způsoby třídění, například systém zvaný PAYT. Svoz by se účtoval podle množství odpadu, podle jeho hmotnosti nebo objemu, nebo v jejich kombinaci. K recyklovatelným materiálům bude patřit vedle papíru a lepenky také buničina.

Spor se v Parlamentu vedl o zpětné odpouštění poplatků za ten odpad, jenž provozovatelé skládek v minulosti označili jako jejich materiálové zabezpečení a poplatky za něj nezaplatili. Horní komora neuspěla se snahou tento schválený poslanecký pozměňovací návrh ze zákona vyškrtnout.

Odklad účinnosti zákona senátoři chtěli kvůli tomu, že podle nich nejsou dostatečně připraveny prováděcí předpisy, což by mohlo způsobit po konci roku chaos v nakládání s odpady. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil takové názory za strašení, kolaps v odpadovém hospodářství podle něho nenastane.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.12.2020 05:35
Stále stejná písnička. Skládkařská lobby mohutně podporována STAN /starostové a nezávislí/ si vydupou další odklad zákazu skládkování.
Cíl je jediný - trhnout další balík za ukládání odpadů do své kapsy.

Naprosto stejně to probíhalo svého času s prodejnami DUTY-FREE-SHOP umístěnými v pohraničních pásmech,kde to skončilo mezinárodní ostudou pro ČR. /veksláci uplatili poslance/
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.12.2020 07:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
http://petr-orel.cz/aktualitynazory/konec-skladkovani-se-odklada-z-roku-2026-az-na-2030/

To co posunulo skládkování je vláda a její koaliční partneři, kteří se zřejmě nechali uplatit skládkařskou lobby a ne STAN...

Dnešní vláda kryje i podvody se skládkováním a nedovolila prohlasovat dodatečné doplacení skládkovného obcím (konkrétně Čáslavi), které byly okradeny podvodem společností jako je AVE... ta vykazovala, že značná část materiálu na její skládce sloužilo pro technologické účely a platili tak pouze za zlomek uloženého odpadu.....

SOUČASNÁ VLÁDA POD TLAKEM SPOLEČNOSTÍ (ÚPLATKY, KLIENTELISMUS, ...) JAKO JE AVE BRÁNÍ BRZKÉMU KONCI SKLÁDKOVÁNÍ A NAVÍC KRYJE ZLOČINCE Z AVE, KTEŘÍ DĚLAJÍ PODVODY NA SVÝCH SKLÁDKÁCH.... PROSTĚ ZEMĚ ZASLÍBENÁ PRO VŠECHNY ŠMEJDY A GAUNERY...

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/caslav-ave-spor/r~b4066784ff0911eab115ac1f6b220ee8/
Odpovědět
ig

9.12.2020 08:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to výsledek boje různých odpadářských lobby, nebo chcete-li "mafií". Zpracování odpadu je tradičně odvětví ve kterém celosvětově podnikají firmy se silnými vazbami na vládu i místní samosprávy, což je dáno i přidanou hodnotou odvětví a jejím charakterem :-)

Druhá věc je, že některé z návrhů zabývající se tím co jiného s odpadky dělat je z říše bujné fantazie idealistů zcela nenavázané na reálné možnosti, takže to v zásadě ani o moc jinak dopadnout nemohlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 08:06
Já nějak nechápu, co by se stalo, kdyby se to skládkování zakázalo.
To by se odpadky vršily na silnicích, nebo náměstí, nebo se zrušil svoz a lidi je házeli z oken paneláků?
Odpovědět
ig

9.12.2020 08:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A co by se tedy stalo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 09:54 Reaguje na
Asi to nechápete. Pokud něco zakážu, musím přece vědět, jaké to má důsledky a pokud chci, aby to lidé dodržovali, tak jim musím dát možnost ty odpadky likvidovat jinak. Pokud to neudělám, tak je celé hlasování zcela zbytečné.
Odpovědět
ig

9.12.2020 10:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, to jo, takhle jsem to taky myslel.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlasím s Vámi, proto si myslím, že rok 2030 není úplně tragický termín.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 11:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nevím jestli je tragický, ale tragické je, že tahle vláda VŠECHNO odloží a nevyřeší prakticky VŮBEC NIC.
Co bylo už rozběhnuté zrušili (tendr na dostavbu JE, důchodovou reformu) a sami neudělali nic. Tendr na silničný mýto řešili asi 5 let, i kolem rutinních úkonů je vždy kopa korupcí a problémů (dálniční známky).
Prostě trestně stíhaný premiér působí silně destruktivně na celou společnost.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Co mají kauzy Babiše společného s termínem konce skládkování???

Jestli myslíte zrušený tendr na dostavbu Temelína, tak rok 2014 a rok 2020 je zcela rozdílný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.12.2020 13:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je u pana Hanzla stará bolest. I když napíše věcně správný příspěvek, s jehož obsahem lze plně souhlasit, tak to až moc často dorazí Babišem a Ruskem.

Zde má třeba pravdu v tom, že musí být jasné, co s těmi po ukončení ukládání na skládky odpady bude a rovněž i za kolik. Což tedy zatím rozhodně není.

Částečně za to může vláda, ale ne sama. Obecným problémem je schopnost recyklace některých druhů tříděného odpadu ... je to často velmi nákladné a/nebo po výsledných produktech není dostatečná poptávka. Druhým problémem je spalování odpadů, resp. výstavba nutných nových kapacit, kdy to za barákem nechce prakticky nikdo. Oboje je velmi obtížně řešitelné a možnosti vlády ... jakékoli ... jsou silně omezené.

Ostatně, ani na tom panem Hanzlem adorovaném Západu není situace příliš růžová, o čemž svědčí snaha odpady vyvážet kam se dá i nedá, od vyloženě rozvojových zemí až po oblíbené černé exporty odpadu, často i kontaminovaného, z Německa k nám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 13:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Popsat, jak jsme v dupě dokáže každý, jenže příčinu nevidí skoro nikdo.
Západ je na tom výrazně lépe, ale problémy mají a skutečně nechápu, proč tam nejedou ve velkém recyklační linky, byl by to přece velmi dobrý job.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.12.2020 20:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Já to naopak chápu velmi dobře. Money talks ...

Prostě dokud je levnější to vozit ven, tak to budou dělat, nebo alespoň zkoušet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 13:43 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jaderná lobby, která ovládá naši energetiku, mudruje už asi 20 let, jaký reaktor a kde pstavíme. A výsledkem je, že tendr z Nečasovy doby zrušili, ten poslední "není dostatečně připravený".
Co si o tom, jako občan a daňový poplatník, asi tak mám myslet?
Vláda od nástupu soudruha řeší pouze jeho korupční skandály (i jeho rodiny), teď je na tapetě koronáč.
VŠECHNY problémy se ZÁSADNĚ NEŘEŠÍ, ale odkládají.
Přímo grafická ikona našeho státu je president, to je prosím hlavní představitel státu a jeho reprezentant v zahraničí, navíc hlavní velitel armády.
Existuje nějaký silnější důkaz našeho až fatálního propadu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 13:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Uvidět naši situaci dnes pan Masaryk nebo Havel, tak by si museli nutně myslet, že je to jen čurina nebo nějaký šaškec od Monty Pytonů....neuvěřili by, že je něco takového vůbec možný.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaderná lobby :-), No vy jste dáreček...
Současný tendr je připravený. Pouze se řeší politická záležitost možných nabízejících. Této věci někteří včetně vás zdárně zneužívají. Nicméně pokud má mít tendr nějakou budoucnost, je nutné najít nějakou politickou shodu...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Poláci politickou shodu našli velmi rychle: dohodli se s vládou USA.
U nás by byla dohoda taky jednoduchá: nedáme to nepříteli, ale spojenci. Co je na tom složitého?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Babiš jasně řekl, že tendr připrvený není. Já vím, on pořád jen lže.....
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.12.2020 08:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi přesně to.
Odpovědět
va

vaber

9.12.2020 16:06
skádkovat nebudeme a co budeme s odpady dělat? pálit a recyklovat mělo by se jasně vysvětlit co je to recyklovat a kolik recyklací lze z některých odpadů udělat,
obvykle se z recyklovaných odpadů vyrobí něco naprosto druhořadého a další recyklace již není možná,
ne vše se recykluje stejně snadno jako kovy


Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.12.2020 20:14
Jediný přínos ve schvalovaném zákonu o odpadech je náprava vpašovaného omylu o ukončení skládkování v roce 2024. Nicméně je zde nový???? termín asi rok 2030, může to být stejný nesmysl jako rok 2024. Důležité je začít podporovat stavby ZEVO respektive spaloven odpadů. Správně by se mělo říci přestat v "házení vidlí do staveb spaloven".
Pokud v Česku nebude, tak hustá síť spaloven komunálního odpadu jako v Rakousku a Německu, tak se snížení množství skládkovaného odpadu v ČR nezmění.
Pokusy o zajištění snížení procenta skládkování materiálovým využitím je pouze sněním sociálních inženýrů. A nejúsměvnější je, pokus těchto snílků napsat do zákona o odpadech nějaký termín, že se k tomuto datu zakáže skládkování. Tito snílkové si myslí, že občané, potažmo obce se zblázní a všechen odpad materiálově využijí.
Článek také obsahuje popis růstu poplatků, v této věci bude otázkou jak to podpoří motivace obcí věc řešit (doufám, že to bude motivovat ke stavbám ZEVO), ale navržený systém růstu poplatků za uložení odpadu do skládky také může motivovat obcházet zákon nebo také vytvářet zcela nesmyslné technologie zpracování odpadu např. MBÚ apod.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 13:00 Reaguje na Vladimír Hošek
Neskládkovat, recyklovat a pálit jen to, co nejde. I kdyby to bylo daleko dražší, recyklaci si zákazník už dnes platí v ceně nového výrobku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.12.2020 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Recyklaci si zákazník zatím neplatí nebo respektive jen omezeně. Je otázkou zda je to cesta správným směrem, byl by to opět sociálně-inženýrský pokus.
Neskládkovat nelze, navíc je třeba mít skládkovací kapacitu pro případ povodní nebo jiných podobných událostí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist