https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koniklece-v-brne-ceka-scitani-ma-potvrdit-svetovy-unikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koniklece v Brně čeká sčítání, má potvrdit světový unikát

20.3.2021 14:35 | BRNO (ČTK)
Koniklec velkokvětý
Koniklec velkokvětý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch je v plánu sčítání vzácných konikleců velkokvětých, má potvrdit světový unikát této lokality. ČTK to řekl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará. Rezervaci letos hlídají dobrovolníci, aby lidé květy neničili. Podle letitých odhadů na 12 hektarech roste 50 000 až 60 000 trsů konikleců.
 

Koniklece v rezervaci po roce znovu začínají vykvétat, letos oproti loňsku o něco později. Největší rozkvět se ještě očekává, odkvétat by pak měly někdy v první polovině dubna.

Sčítat je podle Jurky budou odborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. "Bude to na základě počítačových analýz. Mělo by to být přesné, hodnota už bude vypovídající," uvedl Jurek. Záznamy o počtu konikleců jsou podle něj letité, snad 15 až 20 let. Za tu dobu se podle něj plocha, kde koniklece kvetou, posunula. Dnes jsou i v místech, kde před lety podle tehdejších nákresů nebyly. Naopak už nejsou tam, kde kvetly, především kvůli tomu, že je lidé sešlapali, uvedl Jurek.

Ochránci přírody zjišťovali, zda někde ve světě existuje lokalita, kde by konikleců kvetlo více. Žádné se ale nedopátrali. Koniklece na Kamenném vrchu letos hlídají dobrovolníci, aby lidé květy zbytečně neničili. Do rezervace jich totiž míří i kvůli omezení pohybu v době koronavirové pandemie podstatně více než obvykle a vyšlapávají si nové stezky. Jurek už dříve uvedl, že koniklece jsou ve vážném ohrožení. "Pokud se situace nezmění, tak se může stát, že o koniklece, nebo jejich podstatnou část, do pár let přijdeme," upozornil.

Přírodní rezervace Kamenný vrch na pomezí brněnských čtvrtí Nový Lískovec a Kohoutovice slavila před třemi lety čtyřicet let od vyhlášení. Je jednou z mála typických stepních oblastí, vzácných konikleců v ní každé jaro vykvétají desetitisíce. Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Rezervace je volně přístupná. Ekologové ale opakovaně vyzývají všechny, kteří ji navštíví, aby se chovali šetrně k přírodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

20.3.2021 17:50
Bohužel, už se to nejspíše netýká konikleců ve stráni nad tunelem trati na Blansko kolem Svitavy (řeky). Nevím, bývalo jich tam touto roční dobou spousta, ale dnes už se tam kvůli věku nevyškrábu a obávám se, že i ochránci přírody na tu lokalitu dávno zapomněli.
Odpovědět
VK

Vl K

21.3.2021 06:52 Reaguje na Jiří Daneš
Kde přesně? (nejlépe odkaz na mapy.cz) Zní to odlehle, opuštěně, takže ideální na výlet v době koronaviru (je-li to v katastru Brna) a třeba bych vám mohl poslat fotky, jak tam to teď vypadá. Když tak napište: vlk.diskuze@gmail.com
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.3.2021 16:44 Reaguje na Vl K
Tramvají č. 4 směrem na Obřany, vystoupit na zastávce Obřanský most, přejít přes most a dát se vpravo ulicí Mlýnské nábřeží (je to za mostem první ulice vpravo), jít jako ven z Brna proti proudu Svitavy asi po 1 km je bývalý lom a za ním železniční most a tunel, hned za lomem vede do leva cestička do svahu (k zahrádkám nahoře) a asi po 110 - 200 metrech je vpravo louka, která končí srázem dolů k řece a na ní rostly ty koniklece, byla tam i tabulka s upozorněním o ochraně. Lépe to popsat neumím, omlouvám se.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist