https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontaminacni-mrak-v-rece-becve-se-zastavil-v-nadjezi-v-prerove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontaminační mrak v řece Bečvě se zastavil v nadjezí v Přerově

24.9.2020 01:59 | OLOMOUC (ČTK)
Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, jde tak o úsek v délce 38 kilometrů. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Podle inspekce kontaminaci způsobila dosud neznámá látka, rozpustná ve vodě, toxická pro ryby, ale na toku nepozorovatelná, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Ilustrační obrázek
Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, jde tak o úsek v délce 38 kilometrů. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Podle inspekce kontaminaci způsobila dosud neznámá látka, rozpustná ve vodě, toxická pro ryby, ale na toku nepozorovatelná, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Ilustrační obrázek
Kontaminační mrak v řece Bečvě, který způsobil od neděle otravu minimálně dvou desítek tun ryb, se zastavil v nadjezí v Přerově. Důvodem je velká kapacita vodní zdrže. Pravděpodobně zde došlo i k naředění kontaminace, řekla ve středu vpodvečer ČTK mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová. Úseky toku a Bečva nad Přerovem podle inspekce již zaznamenávají mírné oživení rybami. Zdroj znečištění se stále hledá, stejně tak není dosud jasné, o jakou látku jde.
 

"Inspektoři ČIŽP provedli dnes (ve středu - pozn. redakce) další sběr čerstvě uhynulých ryb pro provedení patologické pitvy, protože dosavadní výsledky nebyly jednoznačné. O spolupráci při objasnění otravy ryb byla požádána Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, kam byly předány vzorky," uvedla mluvčí inspekce.

Ve čtvrtek se v Přerově podle ní chystá další schůzka všech stran, které ekologickou havárii řeší. "Předpokládá se, že budou k dispozici výsledky laboratorních rozborů, které pomohou s identifikací charakteru znečištění a následně i jeho původce," doplnila Nastoupilová.

O situaci už se zajímá také rakouská strana. Mluvčí ČIŽP uvedla, že se Rakušané obrátili na Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka s tím, zda současná havárie na Bečvě může způsobit přeshraniční přenos kontaminace. Kompetentní by mělo být v této otázce Povodí Moravy, ústav podle ní obdržel informaci o aktuálním zadržení znečištění v Přerově.

Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilérie dosud 20 tun otrávených ryb. S odklízením stále pokračují, řekl Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, jde tak o úsek v délce 38 kilometrů. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Podle inspekce kontaminaci způsobila dosud neznámá látka, rozpustná ve vodě, toxická pro ryby, ale na toku nepozorovatelná, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.9.2020 11:00
Je zajímavé, že deníky s celostátní působností si této katastrofy zatím téměř nevšimly. Asi mají na starost jiné věci .
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.9.2020 12:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte pravdu, co jsou to tuny otrávených ryb a ještě k tomu kdesi na nějaké Bečvě, proti tomu, že od 22:00 do 6:00 hodin jsou zavřené hospody.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist