https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koronavirus-zatim-narusuje-nelegalni-obchod-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koronavirus zatím narušuje nelegální obchod se zvířaty

16.5.2020 00:15 | HAAG (ČTK)
Pandemie zabránila organizovaným zločineckým gangům v zemích jihovýchodní Asie přepravit značné množství slonoviny a luskouních šupin do Číny. / Ilustrační foto
Pandemie zabránila organizovaným zločineckým gangům v zemích jihovýchodní Asie přepravit značné množství slonoviny a luskouních šupin do Číny. / Ilustrační foto
Šíření koronaviru ochromilo ekonomickou aktivitu, zastavilo cestování i část přeshraničního obchodu. A další sektor, který pociťuje dopad pandemie, je nelegální obchod s upytlačenými zvířaty. "Ostraha na hranicích je příliš silná. Nedostaneme produkty ven," řekl jeden z vietnamských pašeráků vyšetřovateli v utajení, kterého nyní citoval zpravodajský server The New York Times.
 

Pandemie zabránila organizovaným zločineckým gangům v zemích jihovýchodní Asie přepravit značné množství slonoviny a luskouních šupin do Číny. Ale jakékoli omezení nelegálního obchodu s volně žijícími zvířaty nebo částmi jejich těl bude pravděpodobně jen dočasné.

"Na těchto produktech se dá vydělat příliš mnoho peněz a do tohoto obchodu je zapojeno příliš mnoho lidí, abychom se mohli dočkat nějakého podstatnějšího, dlouhodobého dopadu," řekla Sarah Stonerová, která se na vyšetřování podílela jako ředitelka zpravodajské služby mezinárodní nadace Wildlife Justice Commission (WJC) se sídlem v nizozemském Haagu, jejímž cílem je rozbít nelegální obchod s těmito produkty.

Společně s dalšími experty Stonerová uvádí, že zatímco omezení pohybu, cestování a podnikání v souvislosti s koronavirem může posloužit jako příležitost k narušení zločineckých sítí, ekonomické dopady pandemie mohou k tomuto nelegálnímu obchodu přitáhnout více lidí.

"Sledujeme značný počet nově se objevující pašerácké aktivity v řadě zemí, která zřejmě naznačuje, že pašeráci nadále fungují a aktivně hledají cesty, jak se přizpůsobit a prosperovat v nové realitě," řekl Tim Wittig, šéf zpravodajské služby neziskové skupiny United for Wildlife, kterou vede britský princ William.

Ve zprávě publikované začátkem tohoto měsíce Wittig rovněž uvedl, že jakékoli narušení pašerácké činnosti bude jen dočasné. "Obchodníci s nelegálním zbožím mají značnou motivaci přepravit produkt, jakmile to jen půjde," dodal.

WJC má databázi s informacemi o tisících pašeráků a obchodníků s nelegálními přírodními produkty po celém světě. Agenti v utajení, kteří pro komisi pracují, udržují pravidelný kontakt s celou řadou těchto osob v místech, jako je Vietnam, Laos, Kambodža, Thajsko, Malajsie, Indie a Mozambik. Z rozhovorů s nimi, které uskutečnili během posledních tří měsíců, vyplynulo, že nyní nastaly pro pašeráky zoufalé časy.

Vietnam uzavřel hranici s Čínou od 1. února. První reakcí vietnamských pašeráků bylo vývoj zcela ignorovat a pokračovat dál v běžném provozu. Mnozí tak nadále slibovali zákazníkům, že jim dodají cokoli od slonoviny po části tygřích těl. Do konce února se situace změnila. "Můžete získat požadovaný produkt tady," řekl jeden nelegální vietnamský obchodník vyšetřovateli v utajení, "ale pokud ho chcete přepravit do Číny, můžete čekat celé měsíce."

Přísnější bezpečnostní opatření a uzavřené hranice přiměly některé obchodníky, aby na své nelegální zboží začali nabízet vysoké slevy, zatímco jiní přerušili činnost.

Za obvyklých okolností mnoho obchodníků s pašovanými částmi zvířecích těl spolupracuje se zkorumpovanými zaměstnanci letišť, kteří jim pomáhají dostat jejich zboží přes celní kontroly. Po zrušení leteckých spojů však přestala tato možnost existovat.

Ale všechen ilegální obchod se nezastavil. V březnu a dubnu se čínským úřadům dařilo zabavit značné množství nosorožčích rohů a luskouních šupin, které pašeráci přepravovali pozemními cestami z Vietnamu.

V Africe vyšetřovatelé zjistili, že rozšíření koronaviru pytlákům a pašerákům spíše pomohlo - a využívají snížení počtu hlídek a nepřítomnosti turistů v přírodních rezervacích včetně jihoafrického Krugerova národního parku. Pytláčtí šéfové také očekávají příliv nových zájemců o práci, které k tomuto nelegálnímu způsobu obživy doženou ekonomické dopady pandemie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist