https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koronavirus-zbrzdil-projekt-zachrany-temer-vyhynulych-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koronavirus zbrzdil projekt záchrany téměř vyhynulých nosorožců

17.4.2020 00:28 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Projekt záchrany severních bílých nosorožců je závislý na opakovaném odebírání vajíček od samic, nyní se k nim do Keni ale zahraniční experti nedostanou. / Ilustrační foto
Projekt záchrany severních bílých nosorožců je závislý na opakovaném odebírání vajíček od samic, nyní se k nim do Keni ale zahraniční experti nedostanou. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Uzavření hranic a další opatření v boji s šířením koronaviru zbrzdily projekt na záchranu nosorožců severních bílých. Experti nemohli v dubnu udělat odběr vajíček od dvou samic, které žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni a jsou posledními nosorožci severními bílými na planetě. Včera to řekl vedoucí mezinárodních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal. Oba nosorožci patří dvorské zoo, která na záchraně druhu spolupracuje s dalšími vědeckými organizacemi ve světě.
 

Projekt záchrany severních bílých nosorožců je závislý na opakovaném odebírání vajíček od samic. Nyní se k nim do Keni ale zahraniční experti nedostanou. "Pravidelné odběry vajíček v Keni nám umožňují vytvářet embrya, která jsou pro záchranu tohoto nosorožce zcela zásadní. Zrušením dubnového zákroku v Keni jsme s největší pravděpodobností o nějaká embrya přišli," uvedl Stejskal.

Mezinárodnímu vědeckému týmu se dosud podařilo vytvořit tři životaschopná embrya nosorožce bílého severního. Vajíčka byla oplodněna spermatem uchovaným z již uhynulých samců nosorožce severního bílého. Embrya jsou nyní zamrazena a připravena na vložení do náhradní matky. Podle zástupců projektu se vytvořením dalších embryí zvyšují šance na úspěšné narození mláděte.

Umělá reprodukce je podle vědců jediným způsobem, jakým lze zajistit přežití vzácného druhu nosorožce. Embrya by měla být vložena do samic nosorožců bílých jižních, protože žádná ze samic v Ol Pejetě již není schopná mládě odnosit.

Samice Nájin a Fatu převezli zoologové společně se dvěma samci ze Dvora Králové do Keni v roce 2009. Veterináři se domnívali, že africké prostředí bude pro reprodukci nosorožců příhodnější. Ačkoliv se zvířata pářila, ani jedna ze samic nebyla schopna přirozeně zabřeznout ani donosit mládě. Dva samci, Suni a Sudán, uhynuli v Keni v roce 2014 a 2018. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist