https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koupaliste-lhotka-v-praze-4-budou-spasat-ovce-a-kozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koupaliště Lhotka v Praze 4 budou spásat ovce a kozy

30.6.2016 10:36 | PRAHA (ČTK)
Ovce se prý vrátí také do Ekoparku v ulici Za Mlýnem, kde se vloni staly oblíbenou atrakcí pro dospělé a hlavně děti
Ovce se prý vrátí také do Ekoparku v ulici Za Mlýnem, kde se vloni staly oblíbenou atrakcí pro dospělé a hlavně děti
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Areál koupaliště Lhotka v Praze 4 budou v sezoně spásat ovce a kozy. Stádo na místě zůstane do doby, než začne dlouho plánovaná rekonstrukce koupaliště, uvedl radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (STAN/Tučňák). Zvířata udržují i další přírodní lokality v Praze. Od pastvy na veřejných prostranstvích ale radnice většinou ustoupily.
 

V minulosti se mohli lidé se stády potkat na Jižním Městě. "Pastva se nám ale neosvědčila. Ovce jsou velice tvrdohlavá zvířata, takže se vždy někam rozutekly a my je pak honili po sídlišti," vysvětlil mluvčí radnice Miroslav Dvořák. Lidé navíc měli problém s tím, že jsou ovce v elektrickém ohradníku. Báli se o děti, které by na ohradník mohly sáhnout. Dvacetihlavé stádo ovcí u Milíčovského lesa zůstává, ale už jen v pevné ohradě.

Na Lhotce je situace jiná. Ovce z oploceného areálu utéct nemohou. "Je to efektivní, finančně nenáročný a také atraktivní způsob údržby zeleně," uvedl Růžička. "Spásání přijde zhruba na čtvrtinu nákladů, které bychom vynaložili na sekání," doplnil. Ovce se prý vrátí také do Ekoparku v ulici Za Mlýnem, kde se vloni staly oblíbenou atrakcí pro dospělé a hlavně děti. "Máme pro letošní rok vytipováno více ploch zeleně. Bohužel spásání není možné využít v jakékoli lokalitě, protože musíme zajistit, aby se stádo nerozuteklo a neohrožovalo bezpečnost na komunikacích," doplnil.

S hospodářskými zvířaty se lidé v létě potkají na desítkách přírodních lokalit, například v Šáreckém a Prokopském údolí nebo v Trojské kotlině. Pastva má v metropoli dlouholetou tradici. Těžko dostupné louky podle historických dokumentů spásala domácí zvířata už v 19. století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mi

30.6.2016 12:58
"...Těžko dostupné louky podle historických dokumentů spásala domácí zvířata už v 19. století. ..."
Divně formulováno... Já myslel, že se tu všude páslo prakticky od dob Keltů. ;-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist