https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kour-z-kanady-znovu-zahaluje-i-vychod-usa-lesni-pozary-nepolevuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kouř z Kanady znovu zahaluje i východ USA, lesní požáry nepolevují

19.7.2023 01:19 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kouř z rekordně ničivých lesních požárů v Kanadě včera znovu zhoršoval kvalitu ovzduší desítkám milionů lidí na východě Severní Ameriky včetně velké části Spojených států. Na některých místech znečištění dosahovalo úrovně považované za nebezpečnou pro zdraví všech obyvatel, informovala zpravodajská společnost BBC. V Kanadě se mezitím požáry dál šíří na stovkách míst.
 
Kouřová situace nebyla v amerických městech zdaleka tak vážná jako minulý měsíc, kdy hustá oblaka vyvolávala na severovýchodě USA dojem až oranžově zbarvené oblohy. V New Yorku tehdy naměřili rekordních 413 bodů na stupnici míry znečištění od nuly do 500. Včera se maximální hodnoty pohybovaly okolo 150, od níž úřady považují ovzduší za "nezdravé pro všechny".

Výstrahy ohledně zvýšeného znečištění a snížené viditelnosti se vztahovaly na zhruba 70 milionů lidí, informovala v pondělí televize CNN. Podle mapy na webu deníku The New York Times byla včera situace nejhorší na jihovýchodě USA ve státech Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína, zatímco oblasti dále na sever byly o něco méně zasažené. Některé americké státy letos zažívaly problémy s kouřem už potřetí.

Varování ohledně zvýšeného znečištění platila také ve velké části Kanady včetně měst Calgary, Montreal, Québec a Toronto, uvádí BBC. Výskyt kouře v ovzduší je nebezpečný především pro děti, seniory a lidi s dýchacími potížemi, kterým úřady v podobných situacích doporučují minimalizovat pohyb venku.

Pro obyvatele Severní Ameriky se takovéto podmínky staly součástí léta v důsledku bezprecedentního průběhu kanadské sezony lesních požárů. Podle vládní databáze už během ní lehlo popelem skoro 110.000 kilometrů čtverečních půdy, což je součet přibližně odpovídající rozloze Bulharska. Zároveň je už nyní výrazně vyšší než dřívější celoroční rekord z roku 1989.

Počet požárů, které ve druhé největší zemi světa nejsou pod kontrolou, stále narůstá a včera dosahoval skoro 600. Ohně většinou hoří v odlehlých oblastech a nezpůsobují velké škody na majetku, v posledních dnech ovšem v terénu přišli o život dva hasiči.

Kdy by se situace mohla začít zlepšovat, není jasné. Sezona požárů v Kanadě zpravidla trvá do září a kanadští činitelé podle BBC očekávají, že riziko šíření plamenů bude v nejbližších dnech dál narůstat. Vědci přitom už delší dobu varují, že globální klimatické změny na severu Ameriky vytváří podmínky pro delší a ničivější období požárů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.7.2023 06:04
Kolik asi tak bude Kanada platit za emise, co !
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.7.2023 08:53 Reaguje na smějící se bestie
Prý máš očekávat fakturu. ;)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist