https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kour-z-lesnich-pozaru-v-kanade-se-rozsiril-az-do-norska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kouř z lesních požárů v Kanadě se rozšířil až do Norska

8.6.2023 15:51 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kouř z rozsáhlých lesních požárů na východě Kanady dospěl přes Grónsko a Island až do Norska. Informoval o tom norský list Verdens Gang. Podle expertů jsou ale koncentrace znečišťujících látek v Norsku nízké a neměly by představovat zdravotní riziko pro obyvatele.
 

"V nejhorším případě by lidé na západním pobřeží Norska mohli cítit kouř a vidět slabý opar," řekl podle deníku Verdens Gang Nikolaos Evangeliou z norského ústavu pro výzkum ovzduší (NILU). "Koncentrace oxidu uhelnatého a černého uhlíku ale zůstanou podle předpokladů v Norsku tak nízké, že nebudou zdraví škodlivé," dodal.

V kanadských provinciích Ontario a Québec hoří lesy na desítkách míst. Dým z těchto ohňů zahalil v posledních dnech velká města jako Toronto a Ottawa v Kanadě a New York, Washington či Filadelfii v USA. New York zaznamenal rekordní míru znečištění ovzduší a jeho mrakodrapy mizely v oranžově zbarveném oparu.

První výskyt znečišťujících částic byl zjištěn již v noci na pondělí v observatoři v Birkenesu na jihu Norska. Přítomnost částic ve vzduchu zaznamenala observatoř i v úterý a ve středu.

Rekordně teplé a suché počasí zvýšilo v posledních dnech riziko požárů i v Norsku. Na jihu země již 14 dní nepršelo, což je v této severské zemi neobvyklé, píše Verdens Gang.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

8.6.2023 16:08
Typicky priklad, po vcerejsku na ekolistu jiz druhy, naprosto bezobsazne zdanlive senzacni zpravy. Jako byl radioaktivni spad z Cernobylu ve stredni Evrope roku 1986. O neco smysluplnejsi jsou zpravy, jak urodnost letu v Amazonii ci uzivnost vod centra Atlantickeho oceanu zavisi na prachu ze Sahary. Uz dlouho jsem naopak nezaznamenal nic o kyselych destich v Arktide
a o mereni koncentrace kyslisniku dusiku emitovaneho auty v New Yorku na severnim polu :)


Smysl by mely rozumne zvolene kvantitativni udaje. Kolik bylo kde namereno a zda to je jen zajimavost nebo jde o koncentrace, nad kterymi opravdu nestoji za to mavnout rukou :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.6.2023 17:34
není kouře bez ohně
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:30 Reaguje na Karel Zvářal
Dnes už je. Ruské lži typu bullshit jsou už zcela mimo jakékoliv chápání.
"Nechceme napadnout žádnou zemi, Ukrajinu jsme taky nenapadli". Lavrov
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.6.2023 23:02
No jo, a co celosvětové klimatické cíle? A co na to Gréta, a co na to kanadský ekoo premiér? Hlavně že naší bábě budou nařizovat, čím nesmí nebo smí v zimě topit.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.6.2023 00:12 Reaguje na Milan Milan
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist