https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kozesiny-maji-alternativu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kožešiny mají alternativu

13.10.1999 20:45 | PRAHA (EkoList)
Netradiční módní přehlídka s názvem "Proti srsti" měla upozornit návštěvníky na to, že existují alternativy přírodních kožešin, které jsou svými vlastnostmi stejně hodnotné, ale neznamenají žádné utrpení pro zvířata. Módní přehlídka předních českých a britských návrhářů a návrhářek proběhla dnes večer jako součást galavečeru, pořádaného Nadací na ochranu zvířat v pasáži Černá růže v Praze Na Příkopech.
 

Galavečera se zúčastnila celá řada osobností, mj. Miss ČR 1999 Helena Houdová, zpěvačka a čestná členka Nadace na ochranu zvířat Marta Kubišová, či zpěvačky Leona Machálková, Ilona Csáková a Bára Basiková. V roli modela se představil například zpěvák a herec Jan P. Muchow, v roli modelky mimo jiné i dcera Marty Kubišové Kateřina.

přehlidka

Sedmnáct návrhářů podpořilo svými modely přehlídku na utrpení kožešinových zvířat na farmách a při lovu do pastí. Foto:Jakub Kašpar/Ekolist

"Angažuji se už od svých patnácti," vysvětlila svou přítomnost a pomoc při pořádání celé akce Helena Houdová. "Titul Miss mi pak dal možnost věci, které jsem se vždycky snažila měnit, ovlivňovat i shora. Být třeba vzorem pro dospívající dívky." Podle Heleny Houdové je celý princip kožešinové módy nepochopitelný. "Opravdu nemůžu porozumět tomu, proč bychom měli mít právo v nelidských podmínkách mnoho měsíců chovat třeba lišku jen proto, abychom ji pak mohli krutě zabít a její kožich nosit za krkem," říká nejkrásnější dívka České republiky.

Podle údajů World Society for the Protection of Animals (WSPA) bylo jen v roce 1997 zabito na farmách kvůli kožešině 31 miliónů zvířat, převážně lišek a norků. Podle prezidentky Nadace na ochranu zvířat Marcely Lund je to sice o 35 % méně než v roce 1988, nicméně stále se jedná o utrpení obrovského počtu zvířat. "Nesoudím nikoho, sama jsem nosila kožich, než jsem zjistila, kolik utrpení tím působím," říká Marcela Lund. Podle ní lidé často ubližují z nevědomosti a informovat je měla pomoci i dnešní módní přehlídka. "Návrháři jasně ukazují, že člověk může chodit pěkně, umělecky, teple i luxusně obléci a přitom není třeba, aby kožešinová zvířata zaplatila tak krutou cenu."

Na přehlídce představilo své modely osm českých a devět britských návrhářských dílen. Z českých návrhářek například Taťána Kovaříková, Hana Havelková, Ivana Follová či studio Devátá vlna. Z britských ostrovů dovezly své modely například Elizabeth Emanuel, která oblékala i princeznu Dianu při její svatbě s princem Charlesem či studio Red and Dead. Dopisem podpořila celou akci i Stella McCartney, pracující pro pařížský salón Chloe.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist