https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-bude-merit-kvalitu-ovzdusi-v-byvalem-vojenskem-prostoru-v-milovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj bude měřit kvalitu ovzduší v bývalém vojenském prostoru v Milovicích

21.4.2023 15:00 (ČTK)
Stavební suť v bývalém vojenském prostoru. Dost možná je tu azbest.
Stavební suť v bývalém vojenském prostoru. Dost možná je tu azbest.
Zdroj | Česká krajina
Středočeský kraj začne příští týden na pěti místech v oblasti bývalého vojenského areálu Milovice-Mladá na Nymbursku kvůli možné kontaminaci nebezpečným azbestem měřit kvalitu ovzduší. Policie, která případ prověřuje pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu, dnes zástupcům kraje a města sdělila, které oblasti byly kontaminované, uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS). Schůzku iniciovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která území prošetřuje. Podle mluvčího ČIŽP Jiřího Ovečky zveřejní ČIŽP v následujících dnech další informace.
 

"Už víme, v kterém prostoru policie dělala šetření," řekl Lesák. Ze čtyř částí území podle něj policie neprošetřovala dvě plochy, na kterých se nachází rezervace kopytníků, a letištní plochu. "Tam je všechno v pořádku," řekl Lesák. Jsou to podle něj místa, kde se nebouraly objekty, které mohly být zdrojem azbestového odpadu. Kraj území postupně dočišťuje a čeká na výsledky od znalce, který určí rozsah kontaminace, uvedl Lesák. "Nachází se jen zbytky jednotlivých eternitových desek v části A, což je území, kde se bouralo těch 350 budov," řekl krajský radní.

Kraj podle Lesáka bude od příštího týdne měřit v ovzduší polétavý prach, jestli se v něm objeví částice azbestu. Měření kraj plánuje na pěti místech po dobu zhruba půl roku. Umístění stanic připraví po doporučení soudního znalce, zohlední se například i povětrnostní podmínky. Kraj podle Lesáka jedná o zajištění měření se Státním zdravotním ústavem a dvěma soukromými subjekty, očekává investici v řádech stovek tisíc korun.

Azbest se podle policie nachází ve zpevněné polní cestě využívané jako cyklostezka, která je v majetku města Milovice. "Jak nám sdělila policie, v rámci šetření byla zjištěna kontaminace v délce čtyř kilometrů," řekl ČTK starosta Milovic Milan Pour. Město vydalo doporučení nevstupovat na zpevněné plochy už v pondělí. Možné rušení velkých letních festivalových akcí nedaleko letiště bude podle Poura komentovat krajský úřad. "Je to čistě na rozhodnutí Středočeského kraje, který je majitelem pozemků a s organizátory akcí uzavírá smlouvy," doplnil Pour.

ČIŽP minulý týden v prohlášení informovala, že rozsah kontaminace území může být značný. Policie podle ČIŽP k vyšetřování případu přizvala odborného znalce na čistotu ovzduší a chemie se specializací na azbest. Pro trestní řízení má připravit znalecký posudek o rozsahu zasažení území.

Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zatím nebyl nikdo obviněn. "Jsme ve fázi prověřování, na kterém se podílí několik útvarů v rámci celé České republiky. Spolupracujeme s expertkou na danou problematiku, která bude zpracovávat klíčový posudek," řekl ČTK Ondřej Moravčík z policejního prezidia. Vyšetřování podle něj může kvůli rozsahu území trvat měsíce.

V bývalém vojenském výcvikovém prostoru, který v minulosti využívala sovětská armáda, byly provedeny demolice budov, které měly střešní krytinu a základy z eternitu s obsahem karcinogenního azbestu. Stovky tun materiálu s azbestem byly podle policie nadrceny a rozvezeny po celém areálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist