https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-nebude-rusit-smlouvy-s-poradateli-letnich-akci-na-letisti-v-milovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj nebude rušit smlouvy s pořadateli letních akcí na letišti v Milovicích

28.4.2023 18:05 (ČTK)
Některé části bývalého vojenského prostoru mohou být kontaminovány nebezpečným azbestem. Část, kde se konají akce, podle policie nebyla zasažená.
Některé části bývalého vojenského prostoru mohou být kontaminovány nebezpečným azbestem. Část, kde se konají akce, podle policie nebyla zasažená.
Foto | Tiia Monto / Wikimeda Commons
Pořadatelé velkých kulturních akcí, které se konají na letištní ploše Milovice-Mladá na Nymbursku, je nemusí rušit. Některé části bývalého vojenského prostoru mohou být kontaminovány nebezpečným azbestem. Část, kde se konají akce, podle policie nebyla zasažená. Pořadatele o tom informoval Středočeský kraj, který jim plochy pronajímá. Musí ale zajistit, aby návštěvníci nevstupovali na okolní pozemky ve vlastnictví kraje. ČTK o tom informovala za hejtmanství Zuzana Žídková. Letních festivalů Votvírák a Let It Roll se účastní několik tisíc lidí.
 

"V návaznosti na informace, které jsme od Policie ČR obdrželi, nevidíme jako majitelé pozemku důvod zmíněnou letištní plochu organizátorům neposkytnout," uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS). Lokalita letiště podle něj nebyla předmětem vyšetřování a žádné zbytky azbestu tam nebyly prokázány. "Stejně jako v případě dodržení hygienických podmínek například při konání velkých festivalů, doporučujeme organizátorům, aby podmínky konání akce konzultovali s příslušnými orgány," doplnil Lesák.

Nájemní smlouvy jsou podle kraje nadále platné. Hejtmanství k nim nechá doplnit dodatky, podle kterých budou mít pořadatelé povinnost zajistit dodržení zákazu vstupu na okolní pozemky a nemovitosti vlastněné krajem, které nejsou předmětem nájmu. "Tedy na místa s potenciálním výskytem stavebního materiálu," uvedl kraj v tiskové zprávě.

Středočeský kraj chce v nejbližších dnech na pěti místech v areálu kvůli možné kontaminaci nebezpečným azbestem měřit kvalitu ovzduší. To má výskyt případných nebezpečných látek v ovzduší oficiálně vyloučit.

Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která provádí v oblasti šetření, policie minulý týden vlastníkům pozemků upřesnila lokality, kde byl po znaleckém zkoumání zjištěn výskyt azbestu. "Jedná se o nevyužívané pozemky severně od letiště Milovice – Boží Dar. Na některých těchto pozemcích byl znalcem zjištěn významný výskyt azbestu. Jeho přítomnost byla také identifikována mj. v recyklátu, který byl použit pro výstavbu cyklostezky mezi Milovicemi a obcí Zbožíčko," uvedla ČIŽP v pondělí v prohlášení.

V bývalém vojenském výcvikovém prostoru, který v minulosti využívala sovětská armáda, byly provedeny demolice budov, které měly střešní krytinu a základy z eternitu s obsahem karcinogenního azbestu. Stovky tun materiálu s azbestem byly podle policie nadrceny a rozvezeny po celém areálu. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z podvodu a neoprávněného nakládání s odpady. Zatím nebyl nikdo obviněn. Vyšetřování může podle policie kvůli rozsahu území trvat měsíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist