https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-da-vic-penez-na-turisticke-znacky-kvuli-kurovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina dá víc peněz na turistické značky, kvůli kůrovci

3.4.2020 00:15 | JIHLAVA (ČTK)
Kůrovcová kalamita ničí lesy Vysočiny hlavně poslední tři roky, kácení pokračuje. / Ilustrační foto
Kůrovcová kalamita ničí lesy Vysočiny hlavně poslední tři roky, kácení pokračuje. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesnická práce a PEFC ČR
Kraj Vysočina letos dá na obnovu značení turistických tras půl milionu korun, o 130.000 korun víc než vloni. Vyplývá to z údajů na jeho webu. Na trasy má dopad kůrovcová kalamita v lesích, kvůli kácení se značky namalované na stromech při cestě často ztratily, řekl předseda Klubu českých turistů (KČT) na Vysočině Jaroslav Šlechta. Klub také vzhledem k opatřením proti koronaviru ruší organizované výšlapy a vycházky v přírodě.
 

Na Vysočině je vyznačeno skoro 2450 kilometrů cyklotras a 3200 kilometrů pěších a lyžařských tras. Poskytnutí dotace KČT na obnovu těchto tras měla v podkladech dnešní krajská rada. "S přispěním Kraje Vysočina se každoročně daří systém značení v regionu udržovat funkční," uvedla náměstkyně hejtmana Jana Fischerová (ODS) v tiskové zprávě.

Kůrovcová kalamita ničí lesy Vysočiny hlavně poslední tři roky, kácení pokračuje. Lesníci podle Šlechty pokud možno turistům vycházejí vstříc a kde je to možné, strom uříznou dva metry nad zemí a značka tam zůstane. "Ale většinou se to kácí při zemi," uvedl. Značení tras klub pravidelně obnovuje jednou za tři roky. Teď se přednostně snaží doplňovat značky zničené kácením. Je to ale práce na několik let, uvedl Šlechta.

"Nejenže značíme, snažíme se také lesákům a lesům pomoci při sázení," uvedl předseda KČT na Vysočině. Během několika brigád ve druhé polovině loňska podle něj pomohli turisté v kraji vysázet přes 10.000 stromků. Letošní brigády zatím klub odložil kvůli šíření viru. Limitovat by je podle Šlechty mohl také nedostatek sazenic.

KČT na Vysočině podle webu už zrušil i všech šest plánovaných dubnových akcí, některé, například Po stopách Běhu městem Jarmily Kratochvílové v Golčově Jeníkově, mají tradici dlouhou přes tři desetiletí. "Byli bychom rádi, kdybychom akce mohli co nejdříve obnovit, ale zdraví lidí nám je přednější než skupinové vycházky," uvedl Šlechta. Do terénu zatím nechodí ani značkaři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist