https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kral-karel-iii.zakoncil-navstevu-francie-v-bordeaux-vysadil-strom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Král Karel III. zakončil návštěvu Francie, v Bordeaux vysadil strom

24.9.2023 00:20 | PAŘÍŽ (ČTK)
Tématu životního prostředí věnoval britský král Karel III. s manželkou Camillou závěrečný den třídenní návštěvy Francie. Královský pár se vypravil do vinařského kraje v okolí Bordeaux na jihozápadě země, kde žije početná britská menšina. Ocenil klimaticky odpovědný přístup místní radnice a spolu s chotí zasadil v místním parku strom, napsala agentura AFP.
 

Hlava britské monarchie dorazila do Bordeaux krátce před polednem po dvou dnech strávených v Paříži, kde krále hostil prezident Emmanuel Macron. Na jej letišti uvítal ministr obrany Sébastien Lecornu a ve městě jeho zelený starosta Pierre Hurmic. Spolu s ním Karel III. zasadil v parku u místní radnice zvláštní odrůdu dubu, která je podle Buckinghamského paláce zvláště odolná vůči změnám klimatu.

"Vysazení tohoto stromu vás i mě zavazuje," řekl podle AFP starosta králi. Britský monarcha považuje boj proti klimatickým změnám za zásadní téma a ve čtvrtek ve francouzském Senátu hovořil o tom, že obě země by měly v této věci spolupracovat. O den dříve přitom britský premiér Rishi Sunak oznámil odložení zákazu prodeje aut se spalovacími motory v Británii o pět let na rok 2035.

Královský pár navštívil také jednu z vinic, kde místní vinaři produkují biovíno. Součástí programu byla také návštěva lesa obhospodařovaného ekologickým způsobem.

Starosta Hurmic zdůraznil historické vazby mezi regionem a Británií. Oblast okolo dnešního Bordeaux byla od poloviny 12. století po sňatku vévodkyně Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Jindřichem II. tři staletí součástí Anglie. Nyní v tomto regionu žije čtvrtina ze všech Britů dlouhodobě pobývajících ve Francii.

Král s manželkou si vazby s Británií připomněli i návštěvou královské fregaty Iron Duke kotvící na místní řece Garoně. Právě na této lodi absolvoval část svého vojenského výcviku Karlův syn princ William.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

24.9.2023 12:47
Božínku to je miloučké
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2023 15:40
Verba movent, exempla trahunt.
A proto krále Karla III. uznávám.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist