https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kriticka-situace-v-lesnictvi-je-vysledkem-nevhodneho-hospodareni-uvedla-akademie-ved-a-stuz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kritická situace v lesnictví je výsledkem nevhodného hospodaření, uvedla Akademie věd a STUŽ

7.4.2022 01:05 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Současná kritická situace českého lesního hospodářství je výsledkem změny klimatu a nevhodného způsobu hospodaření Lesů ČR a dalších subjektů spravujících lesy. Ve svém společném stanovisku to uvedly Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ). Programové prohlášení vlády podle nich vytváří prostor pro změnu přístupů k nakládání s lesy. Stanovisko ministerstva zemědělství a Lesů ČR ČTK shání.
 

Stanovisko komise a STUŽ je určeno hlavně pro vládu, ministerstva a správní a výkonné složky sektoru lesního hospodářství. Odvolává se na programové prohlášení vlády, které mimo jiné zmiňuje, že chce zajistit transparentní hospodaření státních lesů a jejich obchodní politiky s důrazem na ochranu lesa. Rovněž uvádí, že ve státních lesích zásadně upřednostní v rámci hospodaření mimoprodukční funkce lesa.

Z programového prohlášení vlády podle komise a STUŽ vyplývá, že v současnosti je hlavním úkolem vedení ministerstva zemědělství a lesnického sektoru definovat novou lesnickou politiku a zpracovat novou koncepci činnosti státního podniku Lesy ČR. "S ohledem na dosavadní nedostatky řešení je žádoucí, aby koncepce byla zpracována transparentním způsobem a za účasti povolaných odborníků, akademiků a veřejnost,“ stojí v jejich stanovisku. Uvádí také, že les je věcí širokého veřejného zájmu.

Podle komise a STUŽ je třeba přijmout rozhodnutí, která změní současnou koncepci nakládání s lesy. Zmiňují například to, že je nutné nově zpracovat cíle lesnické politiky, protože cílem hospodaření nemůže nadále být pouze ekonomický profit. Státní lesy by se také měly vrátit k hospodaření ve vlastní režii a najít jeho rovnováhu s modelem činnosti na zakázku.

Změny si podle jejich stanoviska vyžádají změny v organizační struktuře výkonných složek Lesů ČR, které jsou nejdůležitějším provozovatelem lesního hospodářství v zemi. Nově promyslet by se mělo také další využití a zpracování dřeva jako obnovitelné suroviny. „Dosavadní pozice Česka jako vývozce dřeva v Evropě rozhodně není tím nejlepším řešením,“ uvádí. Dále také vyzývají k vyřešení vztahů lesnictví a myslivost nebo mezi sektory lesnictví a ochrany přírody.

Nová opatření by se podle komise a STUŽ měla promítnou do úprav lesního a zákona a navazující legislativy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.4.2022 07:49
Péče o les je outsourcována a soutěžena. To je jakoby rychlá zdravotní pomoc byla taky outsourcována a před výjezdem sanitky rychlé pomoci se soutěžilo o lékaře.
No a výsledky politiky soutěží jsou vidět všude. Ve skutečnosti není cílem prodat lesy (například kyperským či Kajmanským firmám)?
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

8.4.2022 10:57
Na hospodaření LČR dohlížejí politici se 4 letým mandátem, největší těžařské firmy vlastní Babiš a les roste sto let. Jak to asi může dopadnout než naprostým rozvratem státních lesů? Nejlepší správce lesů jsou šlechtické rody (vize přes mnoho lidských generací) a někdy i větší selské lesy. Stát je pro les rizikový vlastník.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist