https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krize-smrkovych-porostu-lesy-cr-maji-omezit-tezbu-ministerstvo-zemedelstvi-chysta-novelu-vyhlasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krize smrkových porostů. Lesy ČR mají omezit těžbu, ministerstvo zemědělství chystá novelu vyhlášky

11.4.2018 12:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jeseníky bez lesa.
Jeseníky bez lesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody upozorňují na katastrofu, která postihuje lesy. A obracejí se s výzvou na stát a politiky, aby podnikli patřičné kroky. Ministerstvo zemědělství odpovídá, že připravilo novelu vyhlášky, která má pomoci lesy chránit. Zároveň ministerstvo zaúkolovalo státní Lesy ČR, aby ve smrkových a borovicových lesích zastavily těžbu dřeva. Lesy ČR pak mají připravit strategický dokument, jak se s krizí vypořádat.
 

Jednou z věcí, ke které v souvislosti s krizí smrkových porostů na Jesenicku Hnutí DUHA vyzývá, je změna zadání pro Lesy ČR. Ministerstvo zemědělství odpovídá, že vydalo pokyn, aby Lesy České republiky zastavily jiné než nahodilé těžby v lesních porostech smrku a borovice. "Zároveň jsme požádali resorty životního prostředí a obrany o uplatnění stejného postupu ve státních lesích, které mají ve své kompetenci," říká Václav Tampír z tiskového oddělení.

Lesy České republiky mají také vytvořit souhrnnou strategii pro řešení mimořádných situací, jejímž obsahem bude definování konkrétních cílů pro rok 2018 a roky následující, uvádí tiskový odbor ministerstva.

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti o opatřeních k ochraně lesa. "Podle ministra zemědělství Jiřího Milka se ukázalo, že postupy v dosud platné vyhlášce nejsou v případě kalamity současného rozsahu vhodné a mnohdy ani realizovatelné. Novela tohoto předpisu by měla přispět k efektivnější realizaci opatření proti kůrovci a rámcově definovat podmínky pro uplatnění krizové legislativy, například zákona o krizovém řízení," říká Tampír.

K návrhu novely vyhlášky proběhlo meziresortní připomínkové řízení, novela bude nyní předložena k projednání odborným komisím Legislativní rady vlády. Poté ji může podepsat ministr zemědělství a následně bude předána k publikaci ve Sbírce zákonů. Snahou ministra Jiřího Milka je, aby se novelou mohli vlastníci lesů řídit při zpracování kůrovcové kalamity v letošní sezóně.

Podle ministerstva zemědělství jsou nejhůře kůrovcovou kalamitou postiženy Moravskoslezský a Olomoucký kraj (celá oblast Nízkého Jeseníku – především okres Bruntál, Olomouc a Opava, Oderských vrchů, Zlatohorské vrchoviny a podhůří Rychlebských hor a Moravskoslezských Beskyd) a navazující oblasti ve Zlínském kraji (především okres Vsetín) a Kraji Vysočina (především okres Třebíč), a dále Jihočeský a v Plzeňský kraj (okres Jindřichův Hradec - především Dačicko, podhůří Šumavy a Českého lesa). V jádrové zóně kalamity (na lesních správách Vítkov a Bruntál) již došlo ke kulminaci kalamity.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist