https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-varuje-ze-na-jesenicku-probiha-ticha-katastrofa-z-krajiny-mizi-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA varuje, že na Jesenicku probíhá tichá katastrofa. Z krajiny mizí lesy

9.4.2018 12:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Předhůří Jeseníků mezi Zlatými Horami a Městem Albrechtice je podle záběrů z dronu bez lesů, místo zelených hor jsou jen holiny a moře pařezů.
Předhůří Jeseníků mezi Zlatými Horami a Městem Albrechtice je podle záběrů z dronu bez lesů, místo zelených hor jsou jen holiny a moře pařezů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Předhůří Jeseníků mezi Zlatými Horami a Městem Albrechtice je podle záběrů z dronu bez lesů, místo zelených hor jsou jen holiny a moře pařezů. Na záběrech je podle Hnutí DUHA patrné rozsáhlé hynutí nevhodně vysazených smrkových monokultur v předhůří a nižších polohách Jeseníků. Ochránci přírody hovoří o katastrofě a situaci hodnotí jako alarmující. A zveřejňují proto výzvu www.zachranmelesy.cz se sedmi body pro zdravé lesy. Výzva apeluje na poslance, vládu, ministry zemědělství a životního prostředí a státní podnik Lesy ČR, aby situaci řešili a předešli kolapsu lesů v Česku.
 

„Nechceme, aby byly za pár let všude holiny. Proto důrazně apelujeme na zavedení takového hospodaření, které povede ke zlepšení odolnosti lesů v celé republice," říká za Hnutí DUHA Jan Skalík, koordinátor lesní kampaně. "Masivní hynutí smrků na Jesenicku je jedno z posledních varování lesů, že musí dojít k rychlé změně."

Velmi nepříznivá situace v našich lesích je podle ochránců přírody nejméně v šesti krajích České republiky. Kromě Moravskoslezského a Olomouckého ještě v severní části Zlínského kraje, situace se v druhém pololetí 2017 zhoršila na Vysočině a v Jihočeském a Plzeňském kraji.

K příčinám rozsáhlého hynutí smrkových monokultur patří také důsledky klimatické změny a je jen mizivá pravděpodobnost, že se situace do budoucna změní. Spíše naopak. Jak dokládá studie vědců z Mendelovy univerzity, bude až 80 % ploch dnes osázených smrkem v následujících 40 letech naprosto nevhodných pro pěstování právě tohoto stromu. Živořící smrky tam následně napadají kůrovci a houba václavka. Určitý díl viny na eskalaci šíření kůrovce nese podle Hnutí DUHA také způsob zadávání zakázek velkým těžařským firmám u státního podniku Lesy ČR.

Na současnou kritickou situaci lesů upozorňuje Národní akční plán adaptace na změnu klimatu a nedávno i zpráva ministra zemědělství Mariana Jurečky předložená vládě ČR dne 14. března tohoto roku.

Ochránci přírody varují, že hynutí lesů na velké části území České republiky je pozvolný a nenápadný proces, který má ovšem již nyní především ve smrkových porostech výrazné dopady. Nejvíce na severní Moravě, kde probíhá největší katastrofa lesů za posledních 200 let, jak dokládá i dostupná videodokumetace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist