https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-agresivita-neukaznenych-navstevniku-krkonos-roste-strazci-slouzi-s-policii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP: Agresivita neukázněných návštěvníků Krkonoš roste, strážci slouží s policií

22.5.2023 01:30 | VRCHLABÍ (ČTK)
Skútr
Skútr
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společné hlídky Policie ČR se strážci Krkonošského národního parku (KRNAP) řešily v uplynulé zimní sezoně zhruba 120 přestupků, nejčastěji přestupky v dopravě a spojené s neoprávněným vstupem do klidového území. Byly za ně uloženy pokuty ve výši 42 000 korun. Jde o srovnatelný počet případů a vybraných pokut jako v minulých letech, roste ale agresivita a arogance přestupců, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V uplynulé zimní sezoně strážci s policisty odsloužili čtyři desítky společných strážních služeb.
 

"Nejde nám o pokuty, podstatou strážní služby je být preventivně na místech, kde se něco protiprávního může dít, a předejít tomu. Strážní služby denně mohou řešit či předejít svou přítomností desítkám možných přestupků," řekl Drahný. Zdůraznil, že pokuty nejsou příjmem národního parku, ale dílem jdou do státního rozpočtu, dílem obci, na jejímž území byl přestupek spáchán.

Správa KRNAP na území národního parku zajišťuje strážní službu většinou sama, spolupráce s policií při společných hlídkách je reakcí na přibývající případy hrubého porušení pravidel KRNAP. "Jakmile je pěkný slunečný víkend po sněžení, víme, že to bude problémový víkend, a jsou v terénu. Hlídky s policií jsou kvůli rostoucí agresivitě žádoucí," řekl Drahný.

Jeden z případů napadení strážce KRNAP z poslední doby, který řešila i policie, se stal v lednu 2021 v okolí Strážného na Trutnovsku. Strážce KRNAP se dostal do střetu s nelegálně jedoucími sněžnými skútry, jeden z řidičů se jej pokusil udeřit pěstí.

"Agresivita a arogance lidí, kteří porušují návštěvnický řád KRNAP, stoupá. Proto naši strážci slouží v zásadě ve dvojících, veškeré řešení přestupků probíhá pod kamerovým záznamem. Museli jsme k tomu přizpůsobit výkon naší strážní služby," řekl Drahný. Podle něj strážci KRNAP v uplynulé zimní sezoně žádnému fyzickému útoku při výkonu služby nečelili.

Nejčastější jsou podle něj tři druhy přestupků, a to porušení zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území, porušení zákazu vjezdu do KRNAP a zanechání odpadků v KRNAP. "Počet přestupků je přímo úměrný vysoké návštěvnosti KRNAP. Prohřešky zejména spočívající v porušení zákazu vstupu do volného terénu v klidovém územní jsou častější o víkendu a za pěkného počasí," řekl Drahný.

Strážní služba Správy KRNAP se neomezuje jen na zimní sezonu, napilno má také v letních měsících. Souvisí to s enormní návštěvností Krkonoš. Návštěvnost byla v roce 2022 rekordní. Krkonoše loni zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250.000 více než v dosud rekordním roce 2018. Nedávno zveřejněné údaje jsou za celou oblast Krkonoš včetně území KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.5.2023 06:50
Agresivita návštěvníků roste ?
Stačí se podívat k sousedům ( A, D ), jak to řeší - povolávají zásahovou jednotku a následují tresty/pokuty - citelné !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

22.5.2023 12:21 Reaguje na smějící se bestie
přesně. Vymahatelnost práva u nás je směšná. Stačí dobrý právník a je to tak max na podmínku nebo vykázání ze státu u cizinců.
Ale myslím, že problém není jen u turistů, agresivita obecně roste ve společnosti.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.5.2023 14:17 Reaguje na Michal Uhrovič
Ta agresivita roste díky tomu, co jste napsal v prvním řádku. Kdyby každý agresor věděl, že si to natvrdo odsere, určitě by si tak nevyskakoval.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 19:22 Reaguje na smějící se bestie
to co popisujete jsou jen následky. Agresivita ve společnosti roste i u dětí, natož u dospělých. Jestli to chcete řešit skutečně, tak je to problém sociálně etický. Když se někdo chová jako egomaniak a křupan, tak to nevyřeší pendrekem do " řepy" ale spíš naopak.

Ty průsery začínají už na základce!
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

23.5.2023 22:00
Kdyz k clanku o Praze pridate "ilustracni foto" z Londyna vypada to hodne hloupe. Odkud ze je "ilustracni foto" k tomutu clanku?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist