https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-od-pondeli-kvuli-ochrane-tetrivka-uzavre-11-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP od pondělí kvůli ochraně tetřívka uzavře 11 cest

12.3.2021 11:17 | VRCHLABÍ (ČTK)
Uzavřením cest se Správa KRNAP snaží zamezit rušení citlivých druhů živočichů, především tetřívka obecného. Omezení bude platit i v dalších letech. "Opatření vstupuje letos v platnost poprvé a má dlouhodobý charakter," uvedl Drahný. V terénu bude zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi.
Uzavřením cest se Správa KRNAP snaží zamezit rušení citlivých druhů živočichů, především tetřívka obecného. Omezení bude platit i v dalších letech. "Opatření vstupuje letos v platnost poprvé a má dlouhodobý charakter," uvedl Drahný. V terénu bude zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od pondělí 15. března do 31. května kvůli ochraně ohroženého tetřívka a dalších živočichů uzavře v Krkonoších jedenáct turistických cest nebo jejich úseků. Opatření souvisí s loňským vyhlášením osmi takzvaných klidových území v Krkonoších. Na polské straně Krkonoš budou z obdobného důvodu od 1. dubna do 31. května uzavřeny čtyři cesty, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
 

Podle vládních epidemických opatření k omezení pohybu mohou do hor od 1. března jen místní obyvatelé. Opatření by mělo platit do 21. března, pak by se do hor mohli vrátit turisté i z jiných regionů.

Uzavřením cest se Správa KRNAP snaží zamezit rušení citlivých druhů živočichů, především tetřívka obecného. Omezení bude platit i v dalších letech. "Opatření vstupuje letos v platnost poprvé a má dlouhodobý charakter," uvedl Drahný. V terénu bude zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi. Většinu uzavřených tras budou moci turisté obejít po sousedních turisticky značených cestách.

Lidé se od pondělí vyhnou místům, které tetřívci pravidelně využívají jako tokaniště, a to v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování. Drahný připomněl, že pro ochranu tetřívka je v klidových územích důležité i dodržování celoročního zákazu vstupu do terénu mimo značené trasy.

Od pondělí bude uzavřena žlutě značená turistická cesta ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka a část modré turistické cesty z Davidových bud na Špindlerovku. Uzavřena bude i část žluté turistické cesty z Tetřevích Bud na Liščí louku, část chodníku biskupa Doubravy a část žluté turistické cesty v úseku Václavák - Pěticestí.

Turisté nebudou moci vstoupit ani na zimní, tyčemi značenou, cestu z Malého Šišáku k Luční boudě. Uzavřena bude část naučné stezky Černohorské rašeliniště, část zelené turistické cesty z Tetřevích bud k Hrnčířským boudám, část Cesty Jiřího Nováka a žlutá turistická cesta v úseku Kolínská bouda až Slatinná stráň.

Podrobnosti k uzavřeným cestám a vydaným omezením lze nalézt na webu Správy KRNAP.

Obdobné opatření jako KRNAP řadu let přijímá i ředitelství polského Krkonošského národního parku. Od 1. dubna do 31. května uzavírá zelenou turistickou cestu kolem Wielkého Stawu, modrou turistickou cestu z Horní Malé Úpy přes Lesní hřeben, žlutě značenou cestu z rozcestí Mokre Rozdroze pod Violíkem směrem na Sněžné jámy a zelenou turistickou cestu z rozcestí Mokre Rozdroze směrem do Sněžných jam až po rozcestí Rozdroze pod Velkým Šišákem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.3.2021 11:41
Bylo na čase, neb mezi walkery a fotografy se vmísili občas i "dobrodruzi". Technika a lidé jistě budou na přelomu noci a dne v pohotovosti... Kromě toho přirozeného tlaku je třeba eliminovat i tu člověčinu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.3.2021 11:08
Pochybuji o dostatečnosti tohoto omezení a nechci opakovat stále tu
teorii o potravní pyramidě, ve které je tetřívek potravou na hranici
vyhubení. Zákaz vstupu je pouze ochranou pasivní, místo té aktivní.
Bohužel tak maximálně pět let a bude dokonáno. Kéž bych se mýlil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist