https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-od-utery-kvuli-ochrane-tetrivka-uzavre-v-krkonosich-11-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP od úterý kvůli ochraně tetřívka uzavře v Krkonoších 11 cest

15.3.2022 01:17 | VRCHLABÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od úterý 15. března do 31. května kvůli ochraně ohroženého tetřívka a dalších živočichů uzavře v Krkonoších 11 turistických cest nebo jejich úseků. Opatření souvisí s vyhlášením osmi takzvaných klidových území v Krkonoších v roce 2020, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Omezení platilo poprvé loni.
 

Uzavřením cest se Správa KRNAP snaží zabránit rušení citlivých druhů živočichů, především tetřívka obecného. Lidé se od úterý vyhnou místům, které tetřívci pravidelně využívají jako tokaniště, a to v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování. Pro ochranu tetřívka je v klidových územích podle správců parku důležité i dodržování celoročního zákazu vstupu do terénu mimo značené trasy.

V terénu bude zákaz vstupu na cesty vyznačen cedulemi. Většinu uzavřených tras budou moci turisté obejít po sousedních turisticky značených cestách.

Od úterý bude uzavřená žlutě značená turistická cesta ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, zelená turistická cesta v úseku Vosecká bouda až Labská louka a část modré turistické cesty z Davidových bud na Špindlerovku. Uzavřená bude i část žluté turistické cesty z Tetřevích Bud na Liščí louku, část chodníku biskupa Doubravy a část žluté turistické cesty v úseku Václavák - Pěticestí.

Turisté nebudou moci vstoupit ani na zimní, tyčemi značenou, cestu z Malého Šišáku k Luční boudě. Uzavřená bude část naučné stezky Černohorské rašeliniště, část zelené turistické cesty z Tetřevích bud k Hrnčířským boudám, část Cesty Jiřího Nováka a žlutá turistická cesta v úseku Kolínská bouda až Slatinná stráň.

Podrobnosti k uzavřeným cestám a vydaným omezením lze nalézt na webu Správy KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

15.3.2022 10:07
Predstavte si, ze jste na vylete na Labske louce z Harrachova, zhorsilo se nahle pocasi, zesilil severni vitr a chcete co nejrychleji zpet. Musite to ale vzit ve vichrici tou nejvice ofoukanou hrebenovou cestou za statni hranici k Tvarozniku, misto abyste mnohem bezpecneji a rychleji sjeli po - duverne z minulosti zname - ceste zelene primo k Vosecke boude. Tahle uzavirka je prikladem, ze klid tetrivka na te plani kolem s nizkym lesem je vetsi hodnotou nez bezpecnost lyzaru za zhorseneho pocasi. Podobne to bude s nekterymi dalsimi useky, treba tim z Maleho Sisaku k Lucni boude
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.3.2022 10:32 Reaguje na Miloš Zahradník
naivně a upřímně se domnívám, že v Krnapu nejsou idioti a že v nějaké mezní "hančovské" situaci by pokutu odpustili. cíle (omezení rušení tetřívků) bude dosaženo, jestliže ze stovek/tisíců lidí za pěkného počasí se stanou jednotky lidí ve vánici. důležité je cestu si tamtudy neplánovat.
(problematická je tahle cesta směrem dolů, kdy sjezd nezvládající běžkaři a skitouristi dobržďují ve smrčí a z cesty dělají sto metrů široký koridor (jel jsem tamtudy poslední neděli a stopy jsem viděl široko daleko na obě strany)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.3.2022 18:04 Reaguje na Lukas B.
No jo, ale hlavni problem bude v tom, ze ta stopa byla driv vzdy projeta (dle me pameti, jel jsem tam nejednou za ruzneho pocasi a ano, byly tam videt i stopy tetrivku nedaleko od te cesty) Kdyz se ted nahle zhorsi pocasi, tak jet neprojetou stopou (je li mlha a vitr tak viditelnost mezi tycemi sotva staci a je dobre ji obcas podporit pohledem dolu na zem, ze tam jsou stopy lyzi) s sanci, ze o kus dal za zatackou doprava kde zacina sjezd bude hluboka zavej nebude moc lakave a lyzar, ktery chce do nejrychleji a nejbezpecneji uniknout z hrebenu tedy radeji pojede po te vetru nejexponovanejsi trase po hrebeni...
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.3.2022 18:12 Reaguje na Miloš Zahradník
ve vánici budete stopy hledat marně. v pořádné vánici se budete pohybovat po čtyřech podél tyčí (a protože v pořádné hančovské vánici se nelyžuje, nechodí, ale plazí po čtyřech a lyže se píchnou do sněhu někam k tyči - ostatně, před lety jsem byl za vichřice na sněžce, a vítr byl takový, že bylo nutno se plazit a skialpové lyže táhnout za sebou navázané na kusu lana za díry ve špičkách). a tetřívci Vás samozřejmě přes vánici neuslyší. a strážce krnapu si Vás na menčí vzdálenost než deset metrů vůbec nevšimne.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.3.2022 19:08 Reaguje na Lukas B.
Ta trasa v me pameti byla vzdy hodne frekventovana
a stopa tam byla vzdycky - spis jsem ale mel na mysli situace na konci dne pred setmenim, ja vim ze
osamocene v takovouto denni dobu byt jeste na hrebenech neni rozumne. Nastesti jsem si tu trasu dostatecne ofotil za ruzneho pocasi cili uz tam vlastne nemusim chodit nejen v podvecer, ale ani
treba pred polednem. Vitr co popisujete jsem v Krkonosich nezazil nikdy ale znam ho z vapencovych
skal na Marseille v zime, tamni mistral se asi i vyrovna nejsilnejsim vetrum na Snezce. Tam to bylo ale bez prekazejiciho snehu a pri teplote jen kolem nuly :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 12:30 Reaguje na Miloš Zahradník
Krajní nouze.
Ale holt budete muset prokázat, že o ni skutečně šlo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2022 17:49
Rádoby gesta, péče o krajinu a ohrožené druhy připomíná slavné Potěmkinovy vesnice.
Bohužel tetřívkům a podobným druhům zvoní hrana a ztrácíme je . Zato vlkům se neuvěřitelně daří a takový tetřívek je pro našeho hrdinu skutečný pamlsek.
Celá AOPK by se mohla rozpustit a její kompetence přejít na kraje. V nejhorším by byl výsledek stejný ,a ušetřilo by se pár miliard.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist