https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krokodyli-poskytuji-brodivym-ptakum-ochranu-pred-selmami-cena-je-ale-vysoka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krokodýli poskytují brodivým ptákům ochranu před šelmami. Cena je ale vysoká

21.3.2016 04:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Žádný vajíčka nebudou, mývale!
Žádný vajíčka nebudou, mývale!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ptáci hnízdící ve floridských mokřadech Everglades těží z těsného sousedství krokodýlů a aligátorů. Ostré zuby nebezpečných plazů totiž slouží ptákům jako spolehlivá ochrana před mlsnými savci, kteří by se pokusili vyloupit jejich hnízda. Dosud ale nebylo známo, jestli z poskytování bezpečnostního servisu plynou nějaké přímé výhody i krokodýlům. A plynou. Ptáci jim za ochranu "platí" svými mláďaty. Informuje o tom EureAlert.
 

Výběr vhodného umístění hnízda je základním předpokladem úspěšného vyvedení snůšky. To všichni dlouhonozí brodiví vodní ptáci od volavky přes čápa po kolpíka nebo ibise dobře ví. A tito ptáci si jsou také vědomi, že bezpečí izolovaného hnízda na vysokém stromu uprostřed rozlehlého mokřadu je jen zdánlivé. Bažina nebo močál totiž nepředstavují větší problém pro šelmy, jako jsou vačice oposum nebo mývalové, kteří rádi zdolají překážku vodní hladiny a vysokého stromu, jen aby se dostali k chutným nehlídaným vajíčkům nebo sotva vylíhnutým mláďatům.

Jak bylo doloženo předchozími pozorováními ornitologů z Národního parku Everglades, pokouší se ptáci zvýšit bezpečnost svých hnízd tím, že jejich umístění volí co nejblíže snůškám krokodýlů a aligátorů. Krokodýlí samice se totiž drží na dohled své vlastní snůšky, a velmi pohotově se vypořádá s každým narušitelem. Pro ptáky je tedy blízkost jinak smrtícího plaza jasnou výhrou. Ale má snad naopak přítomnost ptačího hnízda nad hlavou nějaký přínos pro krokodýla?

Tuto otázku si položil Lucas Nell z Floridské univerzity a při hledání odpovědi dospěl k poměrně drsnému závěru. Dospělí ptáci nejspíš platí za „totální“ bezpečnost svých hnízd vlastními mláďaty. Pochopitelně ne všemi, protože pak by daná „směna“ nedávala příliš velký smysl. Pravdou ale zůstává, že část neklidných ptačích mláďat končí svůj předčasný pád z hnízda v čelistech krokodýlí samice.

Zda je to jen nepřímý důsledek neposednosti mláďat, nebo sami hnízdící dospělci regulují tímto způsobem velikost snůšky a počet uživitelných mláďat, není zatím zcela zřejmé. Ostatně, krokodýlí samice odpověď netrápí. Nell opakovaně prozkoumal tělesnou kondici, délku a váhu čtyřicítky aligátořích samic, které se vyskytovaly v sousedství hnízd brodivých ptáků. A zjistil, že těm, které se nachází v těsném sousedství aktivní ptačí kolonie, se rozhodně daří lépe. Není divu, když jim tu a tam padá masité krmení přímo do pusy.

Studie z Everglades poprvé demonstruje vzájemně prospěšný vztah mezi hnízdícími ptáky a krokodýlovitými,“ říká Nell. „Hnízdící brodiví ptáci poskytují výživu aligátorům, kteří svojí pouhou přítomností vytváří prostředí prosté hnízdních predátorů.“

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist