https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-dala-pokacet-smrky-na-husove-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž dala pokácet smrky na Husově náměstí

6.12.2017 14:00 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Město Kroměříž nechalo pokácet pět smrků pichlavých
Město Kroměříž nechalo pokácet pět smrků pichlavých
Foto | Patka / Wikimedia Commons
Pracovníci společnosti Biopas pokáceli včera před budovou finančního úřadu na Husově náměstí v Kroměříži pět smrků pichlavých. Stromy si navzájem překážely se dvěma lipami, které na místě zůstanou. Byly vyhodnoceny jako perspektivnější, sdělil Martin Posolda z radničního odboru správy majetku města a služeb.
 

Smrky podle něj měly částečně proschlé koruny. "Jejich vitalita byla snížená kvůli tomu, že rostly blízko sebe, překážely si a omezovaly se v růstu. Stromy se deformovaly, což snižovalo jejich estetickou hodnotu, která je na tomto místě důležitá," uvedl Posolda. Odbor životního prostředí povolil kácení smrků už v březnu. Jako podmínku si však stanovil, že mohou být kvůli hnízdění ptáků odstraněny až v období vegetačního klidu.

Kroměřížská radnice do budoucna plánuje také pokácení 56 javorů v Kollárově ulici a dvou jehličnanů v Nerudově ulici. Důvodem je jejich špatný stav. V Nerudově ulici město naopak chystá vysadit sedm listnatých stromů druhu svitel latnatý, doplní je 172 keřů. V Kollárově ulici chce radnice vysadit 109 listnatých stromů. Počítá s jasany a okrasnými hrušněmi a také 102 keři. Obě ulice dále ozdobí květiny v záhonech a nově založený trávník.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

6.12.2017 22:33
Podobný problém jako u nás na vesnici. Před lety vysadily stříbrné smrky a borovice černé v hustém sponu cca 2 od sebe a dlouhé roky to nikdo neřešil.
K těm jasanům - zajímalo by mě jestli se jedná o ztepilé. Vzhledem k tomu, že tento druh decimuje chalara (houbové onemocnění), která dokáže zlikvidovat 95% stromů v porostu, mi to připadne jako risk. Nevím jestli se podařilo vyšlechtit rezistentní jedince, ale spíš bych čekal že ještě ne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist