https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-pokaci-kvuli-vandalismu-lipy-na-svabinskeho-nabrezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž pokácí kvůli vandalismu lípy na Švabinského nábřeží

27.8.2018 00:10 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Kroměřížská radnice nechá v tomto týdnu pokácet lípy na Švabinského nábřeží. / Ilustrační foto
Kroměřížská radnice nechá v tomto týdnu pokácet lípy na Švabinského nábřeží. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kroměřížská radnice nechá v tomto týdnu pokácet lípy na Švabinského nábřeží. Šest vzrostlých stromů před nedávnem poškodil neznámý vandal. Město ve věci podalo trestní oznámení, událostí se zabývá policie, sdělil v pátek v tiskové zprávě mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
 

Podle starosty Jaroslava Němce (nez.) město stromy pokácí kvůli bezpečnosti. "Obáváme se možného pádu suchých větví na chodník a komunikaci poblíž Základní školy Zámoraví v době zvýšeného provozu po zahájení školního roku," uvedl starosta.

Čtyři lípy jsou vysoké kolem 20 metrů, pátá má 13 metrů a poslední strom je vysoký pět metrů. Všechny stromy byly perspektivní, některé na místě rostou již od počátku minulého století. Podle Martina Posoldy, který má na starost městskou zeleň, někdo stromy poškodil záměrně. Na každém z nich je několik vývrtů ve spodní části kmenů. Do dřeva byla podle Posoldy pravděpodobně aplikována toxická látka.

Kácet se bude od pondělka 27. srpna do pátku 31. srpna. "Pohled na pařezy pokácených starých mohutných lip jistě nebude ničím příjemným pro nikoho, kdo bude procházet touto lokalitou. Ještě méně pro děti základní školy, jestliže se dozví, jakým způsobem stromy zahynuly. Skutečnost je o to smutnější při vědomí, že mnohé z mladších stromů na tomto nábřeží vysadily v minulosti právě děti této základní školy se svými učiteli," uvedl Posolda.

Podle právničky radnice Ireny Gráfové je vzhledem ke stáří a počtu stromů způsobená škoda vysoká, pohybovat se bude nejméně v řádu desítek tisíc korun. Také proto město vyzvalo obyvatele, kteří by případně měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici, případně přímo na policii.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

27.8.2018 21:40
To je teda gól. Všude mají kamer jak na Barrandově, ale nalézt dacana navrtávajícího (nařezávajícího) stromy nejsou schopni. Ten člověk to nedělal určitě pár minut. A kdo to tak asi mohl být? Zřejmě někdo, komu ty stromy vadily. A jistě není z daleka ...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.9.2018 13:16 Reaguje na
Za tím nápadem mohou být lidi z radnice. Ve všech městech se hledají důvody pro kácení velkých stromů, a když to nejde , lze si pomoci všelijak....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist