https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-vymenila-pozemky-pod-psim-utulkem-zustane-tak-na-capce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž vyměnila pozemky pod psím útulkem, zůstane tak na Čápce

2.9.2016 11:54 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Kroměříž vyměnila se společností PMS Reality pozemky pod psím útulkem v lokalitě Čápka za jiné pozemky ve vlastnictví města. Útulek se tak nebude muset stěhovat. Novinářům to řekl starosta Jaroslav Němec (ANO). V zastupitelstvu hlasovali proti KDU-ČSL, ZVUK 12 a Zdravé Kroměřížsko. Podle místostarosty Pavla Motyčky (KDU-ČSL) se koalice dohodla na volném hlasování a výsledek ji neohrožuje.
 

Radnice měla s PMS Reality uzavřenou nájemní smlouvu na pozemky pod útulkem, která vypršela koncem srpna. Město s firmou jednalo o směně, původně navrženou variantu ale radnice neschválila. PMS Reality nakonec získala dva pozemky v Havlíčkově ulici, pás zeleně na Hanáckém náměstí u zbořené budovy, pozemek za výstavištěm a také pozemek vedle společnosti Fontána v části města Vážany.

"Nakonec se našel konsensus. Z mého pohledu je tato směna dobrá," uvedl Němec. Podle Motyčky ale útulek stojí v lokalitě, ve které je plánovaná výstavba rodinných domů. "Útulek tam nikdy neměl být. Není to definitivní řešení," komentoval rozhodnutí zastupitelstva Motyčka. Podle něj se měl vybudovat nový útulek jinde. Podle Němce ale v budoucnu s umístěním útulku na Čápce nevznikne. V budoucnu by v něm podle něj mohly najít útočiště i kočky.

Radnici původně nájemní smlouva skončila v prosinci minulého roku. Chtěla ji prodloužit o rok, PMS Reality souhlasila s prodloužením jen do konce srpna. Město kromě směny pozemků zvažovalo i další možnosti. Kromě koupě pozemku to byla možnost, že by se psi z Kroměříže vozili do jiných útulků, nebo že by nový útulek vznikl v některé z okolních obcí. Na koupi pozemku se radnice s PMS Reality nedohodla, psy jinam vozit nechtěla.

Město prodalo pozemky v lokalitě Čápka v červnu 2006 za více než 10,5 milionu korun. Území je určeno pro obytnou zástavbu. Útulek se měl stěhovat již na konci roku 2012, kdy péči o psy měla převzít soukromá bezpečnostní agentura. K dohodě ale nakonec nedošlo. Útulek v lokalitě Čápka funguje zhruba dvě desítky let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist