https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuricka-hadcova-roste-jen-na-dvou-mistech-v-cesku.to-se-diky-lesnikum-ochrancum-prirody-a-botanikum-zlepsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kuřička hadcová roste jen na dvou místech v Česku. To se díky lesníkům, ochráncům přírody a botanikům zlepší

10.11.2022 14:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | Lesy ČR
Více jak tisíc rostlin kriticky ohrožené kuřičky hadcové se do příštího týdne vysazuje v porostech spravovaných Lesy České republiky na Borovsku u vodní nádrže Želivka. Rostlina se na světě vyskytuje jen na několika málo místech v Čechách. Informují o tom Lesy ČR.
 
Úplně přesně roste kuřička jen na dvou místech – v národní přírodní památce Hadce u Borovska, která je součástí evropsky významné lokality Želivka, a v přírodní památce Hadce u Hrnčíř. Projektu její záchrany se věnuje web Kuřička.

„Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd v Praze vytipovaly na Borovsku v našich hospodářských lesích devatenáct ploch, na nichž je možné obnovit populaci této rostliny. Vyšli jsme jim vstříc, takže se kuřičky vypěstované ze semen sebraných na skalkách obou institucí i zahrádkářů v rámci záchranného programu právě vysazují,“ řekl lesní správce z Ledče nad Sázavou Václav Husinec.

Kuřička hadcová je velmi nenápadná trsnatá rostlina, která se vyskytuje pouze na stanovištích tvořených hadcem. Tedy horniny pro ostatní rostliny mírně toxické. Preferuje skalní plošiny, štěrbiny hadcových skalek či rozvolněné trávníky ve světlých borech, osluněná stanoviště až polostín nedaleko ostatních rostlin. Jakmile se změní její životní podmínky, například je místo více zastíněné, zarostlé jinými rostlinami nebo naopak vystavené extrémnímu horku, přestane se jí dařit a poměrně rychle uhyne.

Trsy kuřičky tvoří drobné lodyhy dlouhé 5 až 15 cm s úzkými měkkými lístky připomínajícími jehličí. Kuřička kvete v červnu a červenci drobnými bílými kvítky opylovanými vosičkami. Během horkého a suchého léta na skalkách usychá, ale pokud je příznivý podzim, opět obrazí a vykvete. Kuřička se rozmnožuje převážně pomocí semen či vegetativně rozpadem trsů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist