https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvasicky-oresak-usiluje-o-vitezstvi-v-ankete-evropsky-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvasický ořešák usiluje o vítězství v anketě Evropský strom roku

6.2.2018 08:41 | KVASICE (ČTK)
Kvasický ořešák roste v krajinářském parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg.
Kvasický ořešák roste v krajinářském parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Zhruba 230 let starý ořešák černý z Kvasic na Kroměřížsku usiluje o vítězství v anketě Evropský strom roku. Jde o úchvatný strom, který se pyšní neobvyklou velikostí, řekl novinářům ambasador ankety Rob McBride. Britský fotograf a cestovatel, který se věnuje ochraně a propagaci stromů, si přijel do Kvasic ořešák osobně prohlédnout.
 

"Vždycky mě nadchne, když se v soutěži sejdou speciální stromy. Jde o ořešák s největším obvodem kmene, jaký jsem kdy viděl. Je vidět, že místním lidem na něm velmi záleží. Stát u něj považuji za jedinečný zážitek," uvedl McBride, který spolupracuje s BBC na pořadech a reportážích věnovaných stromům.

Kvasický ořešák loni zvítězil v české anketě Strom roku, získal přes 10.000 hlasů. Díky tomu se nyní účastní klání o Evropský strom roku, ve kterém mu konkuruje 12 dalších kandidátů. Patří mezi ně prastaré jilmy v Cabeza Buey ve Španělsku, jabloň v Bošáci na Slovensku, Gilwellský dub z Velké Británie nebo dub zvaný stařešina Belgorodského lesa z Ruska. Podle McBridea může ořešák v anketě uspět. "Nadšení místních a jejich vztah ke stromu může inspirovat lidi z celé republiky, aby pro něj hlasovali," sdělil Brit.

Kvasický ořešák roste v krajinářském parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. "Vzrostlý strom vzbuzoval velkou úctu u obyvatel a sklízí obdiv i v dnešní době. V ročence Německé dendrologické společnosti z roku 1925 byl strom označen jako jeden z největších evropských exemplářů. Rozměry stromu jsou opravdu úctyhodné, obvod kmene měří 672 centimetrů, výška 25 metrů a šíře koruny 32 metrů," uvedla v tiskové zprávě Anna Petříková z Nadace Partnerství, která anketu Strom roku pořádá.

Od doby zpřístupnění parku veřejnosti se stal ořešák cílem častých návštěv lidí z Kvasic a okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy byl park zaplaven. Díky odbornému zásahu se však strom podařilo zachránit a zůstává neodmyslitelnou ozdobou parku. V současné době obec zvažuje vybudování repliky kapličky v jeho blízkosti, která u ořešáku kdysi stávala a připomínala tragické úmrtí hraběte Lamberga.

Zájemci mohou pro Evropský strom roku hlasovat na webových stránkách ankety až do konce února. Nejlepšího výsledku v dosavadních ročnících dosáhla z českých stromů Tatobitská lípa ze Semilska. V roce 2016 obsadila stříbrnou příčku. Loni skončila na třetím místě lípa z Lipky na Chrudimsku. Výsledky letošního hlasování budou zveřejněny 21. března v belgickém Bruselu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist