https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-koronaviru-je-omezen-odvoz-odpadu-i-provoz-sbernych-dvoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli koronaviru je omezen odvoz odpadu i provoz sběrných dvorů

26.3.2020 00:14 | OLOMOUC (ČTK)
Lidé v Olomouckém kraji musí letos jarní úklid svých sklepů, garáží či půd o několik týdnů odložit. / Ilustrační foto
Lidé v Olomouckém kraji musí letos jarní úklid svých sklepů, garáží či půd o několik týdnů odložit. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé v Olomouckém kraji musí letos jarní úklid svých sklepů, garáží či půd o několik týdnů odložit. Ve městech totiž kvůli preventivním opatřením proti šíření nového typu koronaviru nefungují sběrné dvory a pozastaven byl také tradiční svoz velkoobjemových odpadů. V některých městech zatím není svážen ani bioodpad, naopak likvidaci komunálního odpadu technické služby zajišťují i v uzavřených obvodech Litovel a Uničov na Olomoucku, zjistili novináři.
 

Svoz velkoobjemových odpadů, který byl plánován na duben, kvůli preventivním opatřením zrušila radnice ve Šternberku na Olomoucku. "Situace se zatím každým dnem mění, nejsme aktuálně schopni odhadnout, jaký by mohl být stanoven náhradní termín. Jakmile bude situace stabilizovaná, zavčas budeme veřejnost informovat," řekla mluvčí radnice Irena Černocká. Uzavřen je ve Šternberku také sběrný dvůr v Uničovské ulici a kompostárna.

Omezený je svoz odpadů také v Litovli na Olomoucku, která spolu s Uničovem spadá do uzavřené oblasti s vyšším výskytem případů nákazy koronavirem. "Bude se vyvážet pouze komunální odpad a do odvolání se nevyváží tříděný odpad, bioodpad ani sběr větví," oznámilo vedení města na webu. Pracovníci technických služeb tento týden na litovelských sídlištích dezinfikují místa, kam lidé ukládají odpad.

Komplikovaný je odvoz komunálního dopadu v Uničově, kde jeho svoz v době nařízené karantény zajišťuje pouze jedno vozidlo technických služeb. "Jeho osádka je tvořena muži bydlícími mimo uzavřenou oblast. Ti musí dodržovat velmi přísná opatření, nesmí se po dobu svozu v Uničově s nikým stýkat, musí si dodržovat velký odstup. Proto firma Eko-Unimed apeluje na obyvatele, aby se k popelářům nepřibližovali a nijak je nekontaktovali," upozornila na webu radnice.

V Uničově byl zrušen i na tento týden naplánovaný svoz papíru, jelikož separační linky zatím stojí a surovinu není kam odvážet. Odložen byl také první jarní svoz obsahu nádob na bioodpad, který byl přichystaný na začátek dubna.

Staré harampádí si musí doma zatím ponechat obyvatelé Olomouce, kde byly do 1. dubna kvůli preventivním opatřením uzavřeny všechny sběrné dvory, kam dosud lidé mohli odvážet nepotřebné věci a odpad. Svoz komunálního odpadu a tříděného odpadu v Olomouci zatím omezen nebyl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

26.3.2020 09:29
Milá autorko ČTK, mohla by jsi mi laskavě sdělit co je velkoobjemový odpad?

Já si vždy myslel, že směsný odpad je ten co vejde do popelnice, ten co se nevejde do popelnice je objemný odpad (například nábytek, koberce, matrace apod.). Ten se dá odložit do kontejnerů na veřejném prostranství nebo na sběrném dvoře.

Z vašeho článku mi vyplývá, že v olomouckém kraji mají potřebu likvidovat ještě něco většího, ale co to je mi uniká, ale napadá mě např. chatka, které se chce její majitel zbavit nebo nějaký větší stroj.

Děkuji za odpověď.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist