https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-rozsahlemu-lesnimu-pozaru-byly-na-jihu-spanelska-evakuovany-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli rozsáhlému lesnímu požáru byly na jihu Španělska evakuovány tisíce lidí Aktualizováno

9.6.2022 12:30 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli rozsáhlému lesnímu požáru nechaly úřady na jihu Španělska evakuovat 2000 lidí. Informují o tom dnes zahraniční agentury. S ohněm bojuje zhruba 1000 hasičů a vojáků a tři z nich se zranili. Požár zasáhl asi 20 kilometrů čtverečních těžce přístupného terénu.
 

Požár vypukl u města Benahavís, nedaleko Málagy, ve středu a začal se rychle šířit kvůli silnému větru a teplotám, které se pohybovaly kolem 35 stupňů. "Dobrou zprávou je, že se vítr zklidnil," uvedl dnes kolem poledne představitel andaluské autonomní oblasti Elías Bendodo. To by mohlo práci hasičům ulehčit. Podle místopředsedy regionu Juana Marína zlepšující se povětrnostní podmínky umožní větší nasazení leteckých prostředků k hašení ohně.

Místní úřady nechaly preventivně evakuovat na 2000 lidí. Většina z nich nalezla útočiště u příbuzných či v hotelech.

"Bohužel máme zprávy, že tři hasiči utrpěli popáleniny různého rozsahu a jeden z nich má popáleniny na 25 procentech těla," uvedl šéf regionu Andalusie Juanma Moreno.

Loni v září postihl oblast rozsáhlý požár, který zničil na 80 kilometrů čtverečních porostu a vyžádal si život jednoho hasiče.

Úřady se obávají, že počet a rozsah lesních požárů letos vzroste. Ve své dlouhodobé předpovědi meteorologická služba Aemet tvrdí, že letní měsíce budou pravděpodobně teplejší, než kolik je dlouhodobý průměr, a také sušší. Španělsko navíc od října loňského roku zaznamenalo i výraznější pokles srážek.

Španělsko také zažilo jeden z nejteplejších květnů za posledních 50 let. Podobné výsledky vykázalo i sousední Portugalsko. Tam byl květen s průměrnou teplotou bezmála 26 stupňů nejteplejší od roku 1931, uvedli dnes místní meteorologové. Portugalsko rovněž zažilo výrazný pokles srážek a podle odborníků 97 procent jeho území trpí vážným suchem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

10.6.2022 08:46
to je jasné ,Španělé jsou flákači a zase tam nechali vyrůst moc biomasy,
je užitečný požár po kterém vše vstane z popela ,
jak bájný Fénix
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist