https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-smogu-vyjela-v-dilli-do-ulic-jen-auta-se-sudymi-znackami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli smogu vyjela v Dillí do ulic jen auta se sudými značkami

5.11.2019 00:18 (ČTK)
Úřady v indické metropoli Dillí, která trpí extrémním znečištěním ovzduší, včera začaly uplatňovat opatření, jež výrazně omezí množství soukromých aut na silnicích. / Ilustrační foto
Úřady v indické metropoli Dillí, která trpí extrémním znečištěním ovzduší, včera začaly uplatňovat opatření, jež výrazně omezí množství soukromých aut na silnicích. / Ilustrační foto
Úřady v indické metropoli Dillí, která trpí extrémním znečištěním ovzduší, včera začaly uplatňovat opatření, jež výrazně omezí množství soukromých aut na silnicích. Jeden den smějí do ulic vyjet pouze auta se sudými čísly na poznávacích značkách, druhý den jsou do ulic vpuštěna auta s lichými poznávacími značkami. Hlavní město Indie v současné době halí oblak smogu, který snižuje viditelnost a ohrožuje zdraví jeho obyvatel. Představitelé města proto již v neděli vyzvali občany, aby raději nevycházeli ven. Nejméně do dneška také zůstanou uzavřeny školy.
 

Znečištění ve dvacetimilionovém Dillí způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích. V loňském roce OSN uvedla, že 14 z 15 nejvíce znečištěných měst se nacházelo v Indii.

S cílem snížit exhalace výfukových plynů včera úřady vpustily do ulic pouze auta se sudými poznávacími značkami. Podle agentury Reuters byly ráno ulice výrazně prázdnější a většina řidičů nařízení uposlechla. Reportér Reuters žádné vozy s lichými poznávacími značkami ve městě nezaregistroval. Podle úřadů, citovaných agenturou AP, mělo být díky nařízení včera v ulicích metropole o 1,2 milionu vozidel méně. Opatření má platit do 15. listopadu.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, včera v několika čtvrtích Dillí přesahovala 500 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový - to se ale týká pouze rozmezí několika hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Omezování dopravy na základě poznávacích značek uplatňuje příležitostně například čínská metropole Peking. Dillí k tomuto opatření přistoupilo dvakrát v roce 2016, bylo ale podle agentury AP přijato rozporuplně, přičemž kritici zpochybňovali jeho úspěšnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist