https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-zdrazeni-energii-rozda-viden-svym-obyvatelum-pres-tri-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli zdražení energií rozdá Vídeň svým obyvatelům přes tři miliardy korun

17.3.2022 07:55 | VÍDEŇ (Ekolist.cz)
Vídeň rozdá svým obyvatelům v přepočtu 3,1 miliardy Kč v rámci nového programu „Vídeňská podpora energií plus“.
Vídeň rozdá svým obyvatelům v přepočtu 3,1 miliardy Kč v rámci nového programu „Vídeňská podpora energií plus“.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vysoké ceny energií trápí i Vídeň a její obyvatele. Ti si za energie podle slov starosty Michaela Ludwiga letos připlatí v průměru asi o 12 500 Kč. Právě astronomické ceny energií stojí za novou inicativou města, které svým obyvatelům chce pomoct prostřednictvím 124 milionů euro, tedy více než 3 miliardami Kč. V úterý to oznámil vídeňský starosta Michael Ludwig.
 

Pomoc pro vídeňské domácnosti „Vídeňská podpora energií plus“, kterou v úterý 15. března představil vídeňský starosta, se skládá ze tří balíčků, které mají rychle, společensky a zároveň přesně zareagovat na současné potřeby obyvatel.

Prvním balíčkem je energetický paušál pro sociálně slabé osoby a nízkopříjmovou skupinu v celkové výši 50 milionů eur. Prostřednictvím tohoto paušálu obdrží přibližně 262 tisíc dotčených ve druhém čtvrtletí roku 2022 jednorázovou platbu ve výši 200 euro, aniž by bylo nutné podávat žádost. Podle vídeňského starosty se jedná o obyvatele, kteří se nachází v energetické chudobě a kteří nestíhají pravidelné splátky.

Druhým balíčkem je energetická podpora ve výši 26 milionů eur. Na tu dosáhne již širší skupina obyvatel. „Protože zdražování stále více dopadá na střední třídu, rozšiřuje se rozsah příjemců podpory,“ prohlásil Ludwig a dodal, že původně mělo být vyčleněno pouze šest miliónů eur. Nakonec se město rozhodlo částku více než zčtyřnásobit. Pomoc z druhého balíčku by se tak měla dostat k 200 tisícům domácností.

Třetí balíček představují dotace na výstavbu udržitelných forem energie v novostavbách a při renovaci budov, hlavně pak instalace fotovoltaických systémů a systémů zelené elektřiny. Na tento balíček vyčlenilo město přes 48,3 milionů eur.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2022 09:26
Jako nouzové řešení , prosím. A jak koncepčně dál ?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.3.2022 10:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Koncepčně se uvidí, jak ten bordel na Východě dopadne.
Při troše štěstí se to koncepčně nebude muset nijak řešit.
Mně se ale líbí, že se snaží s tím aspoň něco dělat ... u nás je to poněkud tristní:-/.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist