https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-znecisteni-prachem-zemre-predcasne-pres-500-prazanu-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli znečištění prachem zemře předčasně přes 500 Pražanů ročně

20.7.2017 14:32 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli znečištění ovzduší jemným prachem zemře každý rok předčasně přes 500 Pražanů. Nejčastější příčinou jsou nemoci srdce a cév. Nejvíc prachových částic produkuje automobilová doprava. Výsledky hodnocení zdravotních rizik dnes novinářům představil Miroslav Šuta z neziskové organizace Centrum pro životní prostředí a zdraví.
 

"Kromě předčasných úmrtí má znečištění pražského ovzduší na svědomí také hospitalizace pro vážná onemocnění dýchacího ústrojí a srdečně-cévní onemocnění, zvýšení výskytu bronchitid nebo astmatických příznaků u dětí," řekl Šuta. Hrubé částice prachu se zachycují v nose, menší se dostanou do plic a ultrajemné skrz plicní sklípky do krve, která je roznáší po celém těle.

Hlavním zdrojem jemného prachu jsou automobily s dieselovým motorem, zejména ty bez prachového filtru. Vůbec nejhorší je podle Šuty situace na autobusovém nádraží Florenc, kde mají autobusy při čekání zapnuté motory.

Město má stanovené limity pro maximální povolenou hodnotu prachových částic. Ty ale podle Šuty byly stanovené politicky, nikoliv odborně, a i tak nejsou dodržované. Hodnoty doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jsou přísnější.

Pro polétavý prach, na základě jehož koncentrací se vyhlašuje smogová situace, je v Česku limit 40 mikrogramů na metr krychlový, WHO doporučuje polovinu. Roční limity WHO byly už v polovině roku na některých měřicích stanicích překročené.

Opatření, která mohou vést ke snížení prachu v ovzduší, by měla přijmout Praha a ministerstvo životního prostředí, uvedl Šuta. MŽP loni vydalo Program zlepšování kvality ovzduší, skupina občanů z Prahy ho ale kritizuje a podala kvůli němu na ministerstvo dokonce žalobu. "Skutečně účinná opatření může zavést jen hlavní město nebo stát. Nic z toho se v Praze v zásadě neděje," řekla Olga Richterová (koalice Vlasta), která je jednou iniciátorek žaloby a zároveň opoziční zastupitelkou Prahy 10.

Podle Šuty může ke zlepšení přispět i magistrát. Například v Berlíně zlepšilo ovzduší zavedení nízkoemisních zón, o kterém Praha sedm let diskutuje. Ve Stockholmu se snížil počet aut v centru o čtvrtinu po zpoplatnění vjezdu.

Odhady počtu předčasných úmrtí za každý rok zveřejňuje Státní zdravotní ústav. Vychází z průměrných hodnot na různých měřicích stanicích v Praze a dalších demografických údajů. Pro rok 2015 to bylo 520 lidí, v předchozích letech mezi 700 a 800. V celém Česku jde ročně o 10.000 až 12.000 lidí. WHO vyčíslilo, že v důsledku znečištění ovzduší prachem přichází Česko asi o sedm až osm procent HDP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

21.7.2017 09:12
A jejda, to by mně zajímalo jak se tato paralela mezi prachem, kardiovasculárními nemocemi a "předčasným" úmrtím prokazuje? Jestli to není jako kdysi vajíčka a cholesterol??
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist