https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledni-medvedi-kvuli-tani-ledu-v-arktide-hladovi-uvedla-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lední medvědi kvůli tání ledů v Arktidě hladoví, uvedla studie

15.2.2024 10:34 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Někteří lední medvědi kvůli tání ledů v Arktidě hladoví, informuje server BBC News s odkazem na studii publikovanou v odborném časopise Nature Communications. Přestože zvířata dokáží přizpůsobit své stravování životu na pevnině, rozdílná strava pro ně není dostatečná, v důsledku čehož ztrácí váhu.
 

Medvědi se za normálních podmínek živí tuleněm kroužkovaným, kterého loví na ledových krách v moři. Ty ale kvůli oteplování mizí a zvířata tráví stále více času na pobřeží, kde se živí ptačími vejci, bobulemi a trávou. Důsledkem změny stravy jim na souši klesá váha, což zvyšuje riziko smrti.

Především neudržitelný lov způsobil, že počet medvědů od 80. let 20. století prudce klesal. Díky větší právní ochraně se jejich populace znovu navýšila. Nyní se za nejvyšší hrozbu pro tato zvířata považuje rostoucí teplota, jelikož zamrzlé moře je pro přežití medvědů důležité.

Výzkum upozornil, že v kanadské provincii Manitobě se období bez ledu mezi roky 1979 až 2015 prodloužilo o tři týdny.

Vědci po dobu tří let sledovali aktivitu 20 ledních medvědů během letních měsíců. Většina zvířat se snažila shánět potravu v podobě vegetace a bobulí, nebo plavala, aby si zajistila potravu jinde. Oba přístupy byly neúspěšné. Až 19 z 20 medvědů ztratilo tělesnou hmotnost, v některých případech zhubli až o 11 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

15.2.2024 10:45
podle nadpisu by člověk usoudil, že se Lední medvěd živí ledovcem :-)
no jo, ono vegetariáni moc tuku nemívají.
Žádná teplota neroste donekonečna a někde se to převalí, vše tomu napovídá a vše se proto děje.
Odpovědět
Ra

Radek

16.2.2024 12:44
Lidstvo jede pořád na zisk , finanční nebo zdrojový . . Takže se pro to nic nedělá , bohužel ☹ Zatím se mlátí sláma hubou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist