https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozar-u-hrenska-je-pravdepodobne-nejrozsahlejsim-lesnim-pozarem-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požár u Hřenska je pravděpodobně nejrozsáhlejším lesním požárem v ČR

27.7.2022 09:30 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Požár v Národním parku České Švýcarsko, který dosud zasáhl území o rozloze téměř 1000 hektarů. Podle dostupných údajů je tak nejrozsáhlejším lesním požárem v ČR. Dosud nejrozsáhlejší požár zasáhl v květnu 2012 oblast nazývanou Moravská Sahara u Bzence na Hodonínsku, kde hořelo na 165 hektarech.
 

Přehled rozsáhlých požárů lesů v ČR v posledních deseti letech:

24. května 2012 - Rozsáhlý požár lesa zasáhl u Bzence na Hodonínsku v oblasti nazývané Moravská Sahara 165 hektarů lesního porostu. Oheň likvidovalo téměř týden zhruba 1500 hasičů. Příčinu se nepodařilo zjistit.

20. července 2015 - Požár lesa v Mikolajicích na Opavsku zasáhl plochu 16 hektarů, hasiči s ohněm bojovali téměř dva dny.

Srpen 2015 - Série požárů, způsobených vždy nejspíše jiskrou od kombajnu, zničila desítky hektarů lesa na několika místech ve středních Čechách. Nejprve od 3. srpna shořelo během čtyř dnů na 100 hektarů lesa a pole u Olešné na Rakovnicku, od 7. srpna pak hořelo 20 hektarů lesa a pole mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. S hašením tam pomáhaly i dva vrtulníky od policie a armády. Znovu pole a les zasáhl oheň i 10. srpna u Bavorova na Strakonicku, a to na ploše zhruba 57 hektarů. I zde pomáhal hasit vrtulník.

2. dubna 2017 - U Hostěnic na Brněnsku hořelo odhadem 20 hektarů lesa. Na místě zasahovalo 200 hasičů, kterým zásah komplikoval těžký terén a nedostatek vody. Do boje s ohněm nasadili i vrtulník a letadlo.

1. dubna 2019 - Rozsáhlý požár lesa na Bruntálsku zasáhl plochu okolo 18 hektarů, na místě zasahovalo pět desítek hasičů. Vypomáhal i policejní vrtulník v podvěsu s bambi vakem na vodu. Lesní porost s mladými buky a polomy v Dětřichově nad Bystřicí začal podle hasičů hořet pravděpodobně kvůli nedbalosti lesních dělníků. Při nahlášeném pálení klestí se v silném větru oheň rozšířil na okolní porost.

8. května 2019 - Pravděpodobně od nedopalku cigarety začal hořet les na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Hořelo v prudkém svahu a oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů, hašení trvalo dva dny.

6. dubna 2020 - Rozsáhlý požár zachvátil les v náročném terénu u Železného Brodu na Jablonecku. Hořelo na 28 hektarech a zásah trval skoro 24 hodin. Oheň při pálení klestí po kůrovcové těžbě u Horské Kamenice se kvůli silnému větru velmi rychle rozšířil do okolního porostu.

24. března 2022 - Zhruba 15 hektarů lesa zasáhl požár v kopcovitém a nepřístupném terénu u Náchoda v části Lipí. Oheň se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po necelých dvou hodinách. Na likvidaci ohně nasadili i policejní vrtulník.

24. července 2022 - U Hřenska na Děčínsku vypukl požár, plameny dosud zasáhly v Národním parku České Švýcarsko území o rozloze 1000 hektarů a hasiči dnes vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Další vývoj požáru podle nich záleží zejména na síle a směru větru. Kouř a dým z rozsáhlého požáru je patrný i v jiných částech republiky. V pondělí hasiči evakuovali 80 lidí z Pravčické brány a také účastníky tábora u Dolského mlýna. Evakuovat se museli také lidé z obcí Mezná, Mezní Louka a z větší části také ze Hřenska. Dnes začala evakuace obyvatel Vysoké Lípy u Jetřichovic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist