https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-v-brazilii-letos-znicily-dvojnasobne-vetsi-uzemi-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry v Brazílii letos zničily dvojnásobně větší území než loni

14.10.2024 10:27 | BRASÍLIA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesní požáry v Brazílii letos zničily na 22,4 milionu hektarů porostů, což je zhruba stejné území jako rozloha Rumunska. Více než polovina z toho připadá na oblast Amazonie. Informoval o tom o víkendu server televize Deutsche Welle s odvoláním na zprávu brazilského projektu MapBiomas, na němž se podílí univerzity, nevládní organizace i technologické firmy.
 
Celkem zničily letos v Brazílii lesní požáry od ledna do září více než dvojnásobek území ve srovnání se stejným obdobím loni. Podle této statistiky, která je založena mimo jiné na analýze satelitních snímků, vzrostl počet požárů v prvních devíti měsících letošního roku o 85 procent oproti stejnému období loni. Letos v Brazílii zaznamenali do září 213.413 požárů, což je za prvních devět měsíců nejvíce od roku 2010.

Za nárůstem počtu požárů je největší sucho v Brazílii za posledních 75 let, uvádí brazilské ministerstvo životního prostředí, které ho přičítá klimatickým změnám.

Za velkou část lesních požárů v Brazílii mohou firmy a lidé, kteří vypalují lesy, aby měli další území pro chov dobytka či jinou zemědělskou činnost. Normálně je pro to nutné povolení místních úřadů, mnozí to ale dělají ilegálně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist