https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-sprava-lany-podepsala-po-volbach-s-lesy-cr-smlouvu-o-prevodu-pozemku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní správa Lány podepsala po volbách s Lesy ČR smlouvu o převodu pozemků

6.1.2022 15:22 | PRAHA (ČTK)
"Tyto pozemky tvoří ucelený komplex přímo navazující na Lánskou oboru. Jde o původní majetek rodiny Fürstenbergů, který byl historickou součástí Lesní správy Lány. Lesní správa tedy loni v lednu požádala Lesy ČR o převedení pozemků a v září 2021 s převodem Ministerstvo zemědělství ČR souhlasilo," řekla serveru mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.
"Tyto pozemky tvoří ucelený komplex přímo navazující na Lánskou oboru. Jde o původní majetek rodiny Fürstenbergů, který byl historickou součástí Lesní správy Lány. Lesní správa tedy loni v lednu požádala Lesy ČR o převedení pozemků a v září 2021 s převodem Ministerstvo zemědělství ČR souhlasilo," řekla serveru mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Lesní správa Lány má bezúplatně získat víc než 700 hektarů pozemků na Křivoklátsku od státního podniku Lesy ČR, které je označily za pro sebe nepotřebné. Převod majetku byl podepsán těsně po říjnových volbách do Sněmovny, napsal server Hlídací pes. Za lánskou lesní správu smlouvu podepsal 12. října její ředitel Miloš Balák, kterého loni v květnu kladenský soud nepravomocně odsoudil za ovlivnění veřejné zakázky na tři roky vězení. Za Lesy ČR dohodu stvrdil tehdejší šéf Josef Vojáček, kterého na konci roku z funkce odvolal tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
 

Lesní správa Lány, která je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, má nyní ve svém majetku zhruba 5700 hektarů pozemků. Lesy ČR jí mají převést dalších 700 hektarů, které navazují na stávající lánskou oboru a honitbu Amálie.

Převod se týká zejména lesních pozemků, dále vodních ploch a ostatních ploch v okolí obcí Ruda u Nového Strašecí, Nový Dům, Pustověty a Městečko u Křivoklátu. Převod je bezúplatný, účetní hodnota celkově 704 hektarů pozemků je podle podepsané smlouvy 26,7 milionu korun - což neodpovídá údaji v registru smluv, kde je uvedena suma 242 milionů Kč, poznamenal Hlídací pes.

Na plánovaný převod rozsáhlého majetku upozornil už loni v září při interpelaci poslanec ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. "Nemyslím si, že by pan prezident potřeboval další honitbu. Myslím si, že ji možná chtějí někteří v kanceláři pana prezidenta," řekl tehdy. O měsíc později byl již smlouva uzavřena a podepsána, konstatoval dnes server.

Lesy ČR tento majetek označují ve smlouvě za "trvale nepotřebný". "Tyto pozemky tvoří ucelený komplex přímo navazující na Lánskou oboru. Jde o původní majetek rodiny Fürstenbergů, který byl historickou součástí Lesní správy Lány. Lesní správa tedy loni v lednu požádala Lesy ČR o převedení pozemků a v září 2021 s převodem Ministerstvo zemědělství ČR souhlasilo," řekla serveru mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.

Lesní správa Lány ve smlouvě prohlašuje, že pozemky potřebuje pro "plnění svých úkolů na úseku obhospodařování majetku Obory Lány".

Nynější vedení ministerstva veškeré převody majetku Lesů ČR nyní prověřuje. "Z čistě formálního hlediska je převod v souladu s legislativou. Vedení ministerstva zemědělství ale nyní prověřuje veškeré převody práva hospodařit týkající se Lesů ČR," uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

6.1.2022 15:57
Tak za to bych Vojáčka vykopnul taky. Asi doslova.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.1.2022 19:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale pořád je to státu !
A to je nejdůležitější.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.1.2022 15:30 Reaguje na smějící se bestie
Kancelář prezidenta, a teď fakt úplně bez ohledu, kdo na té sesli sedí, musí stačit Hrad a dejme tomu ten zámeček v Lánech s parkem. Všechno ostatní nepotřebují.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.1.2022 17:17
Já chci taky hektar krásného buko-dubového lesa za 40 000 Kč. Stačilo by mi 10 ha.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist