https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-museji-v-majetku-prerova-vykacet-dalsich-15-hektaru-smrku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci musejí v majetku Přerova vykácet dalších 15 hektarů smrků

8.10.2019 00:12 | PŘEROV (ČTK)
Dalších 15 hektarů lesa v majetku města Přerova půjde k zemi kvůli kůrovci. / Ilustrační foto
Dalších 15 hektarů lesa v majetku města Přerova půjde k zemi kvůli kůrovci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dalších 15 hektarů lesa v majetku města Přerova půjde k zemi kvůli kůrovci. Radnice za vykácení napadených smrků zaplatí více než 2,5 milionu korun, informovala včera mluvčí radnice Lenka Chalupová. Přerov je vlastníkem lesního hospodářského celku v katastrálním území Veselíčko, Staměřice, Lazníky a Svrčov, kde mu patří 573 hektarů. Holá místa nahradí nová výsadba, rozhodli radní.
 

"Polesí na Svrčově, které spravují Technické služby města Přerova, je kůrovcovou kalamitou výrazně zasaženo už několik let. O dřevo je ale mezi kupci malý zájem, protože je ho kvůli kůrovci přebytek. S těžbou ale musíme pokračovat, i když vzniklé holiny nás netěší," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Kůrovec zasáhl z přerovského polesí území o rozloze 170 hektarů, z toho do konce roku zbývá ještě pokácet 15 hektarů smrkových porostů. Na výsadbu nových stromů již město vyčlenilo částku ve výši téměř 1,7 milionu korun.

"Zalesnění je v plánu, nás ale trápí nedostatek sazenic, neboť lesní školky nestíhají produkovat požadovaný sortiment dřevin a ani jejich množství," uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Smrky napadené kůrovcem by měl nahradit buk, dub, habr a lípa. Zástupci radnice čekají, že se holá místa podaří zaplnit dp několika let.

Podle mluvčí přerovské radnice kalamitní stav trvá v polesí od roku 2015, ale zvýšené stavy kůrovců a tím i nahodilých těžeb jsou datovány již od roku 2014. Od roku 2014 do roku 2018 obdrželo město za prodej dřeva z této kůrovcové kalamity zhruba 42 milionů korun. Více jak polovina peněz šla přitom zpátky do lesů; za přípravu půdy, nákup sazenic, zalesňování, vyžínky či stavbu oplocení zaplatilo město 28 milionů korun. Drobné opravy cest a propustků stály další dva miliony, dodala mluvčí radnice.

Kůrovcové kalamitě a suchu v Olomouckém kraji padly za oběť už miliony stromů. Obnova zničených lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny, potrvá mnoho let a bude stát stovky milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

8.10.2019 20:49
Dotčené lesy se nachází v 2. (buko-dubovém) a 3. (dubo-bukovém) lesním vegetačním stupni. Čím to asi bude, že se tam tomu smrku nedaří?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist