https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-a-rsd-maji-majetkove-memorandum-ma-zrychlit-pripravu-dopravnich-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR a ŘSD mají majetkové memorandum, má zrychlit přípravu dopravních staveb

21.12.2023 19:11 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) a Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes uzavřely memorandum o postupu při převodech a vypořádání pozemků. Memorandum by mělo přinést rychlejší přípravu dopravních staveb, uvedly Lesy ČR a ŘSD. V letech 2021 až 2023 uzavřely Lesy ČR a ŘSD ročně asi 100 smluv, které řešily majetkoprávní záležitosti užívání či převodů pozemků.
 

"Memorandum jednoznačně definuje postupy při majetkoprávním vypořádání mezi oběma organizacemi a mimo jiné přispěje k dalšímu zefektivnění přípravy staveb dopravní infrastruktury," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Poznamenal, že ŘSD se státními lesy spolupracuje i při údržbě dopravní infrastruktury a jejích ochranných pásem, při péči o porosty podél dálnic a silnic či při likvidaci následků větrných polomů.

Memorandum ujasňuje podmínky převodů pozemků i majetkoprávního vypořádání dokončených dopravních staveb i užívání pozemků, na kterých se silnice nebo dálnice připravují. "Věřím, že to přispěje k urychlení staveb klíčové dopravní infrastruktury," uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

Memorandum není prvním smluvním dokumentem mezi LČR a ŘSD. V roce 2017 uzavřely Lesy ČR vícestrannou rámcovou smlouvu s ŘSD a jednotlivými státními podniky povodí. Dohoda upravuje pravidla nakládání s majetkem při investicích souvisejících s vodními toky.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi. ŘSD ČR má na starosti dálnice a silnice I. třídy, tedy zabezpečení jejich výstavby, správy, údržby a modernizace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.12.2023 05:35
na tohle by se měl vztahovat zákon o ochraně půdy a cenných lokalit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist