https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-eviduji-rust-kradezi-dreva-k-ochrane-pred-zlodeji-davaji-do-klad-cipy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR evidují růst krádeží dřeva, k ochraně před zloději dávají do klád čipy

2.11.2022 01:50 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos eviduje růst krádeží dřeva. Za první pololetí počet krádeží evidovaný podnikem vzrostl o 45 procent na 58 případů, ke konci září počet krádeží narostl na 84. K zamezení krádeží podnik začal letos v létě používat sledovací GPS čipy, které lesníci instalují do klád na skládkách v lesích. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
 

"Nejvíce případů krádeží evidujeme v severních Čechách, kde doznívá kůrovcová kalamita a dříví na skládkách je stále velké množství. Roli hraje i růst cen dřeva v poslední době," řekla mluvčí. Objem ukradeného dřeva za prvních devět měsíců roku podnik vyčíslil na 2400 metrů krychlových se škodou 1,7 milionu korun.

Proti zlodějům se lesníci brání závorami na cestách v lesích, používáním fotopastí nebo používáním mobilní aplikace, do níž revírník Lesů ČR zanese každou fůru dřeva, která na kamionu opouští skládku. Policie má do aplikace Lesů ČR přístup a data z ní může použít při silniční kontrole kamionu naloženého dřevem.

Letošní novinkou je používání GPS čipů. Lesníci čip vloží do otvoru vyvrtaného v kládě, který pak zamaskují. Následně mohou v mobilní aplikaci pohyb klády na mapě sledovat. "Zatím jsme instalovali stovky čipů a nová metoda již má výsledky. Na odhalování zlodějů spolupracujeme s policií," řekla mluvčí.

Lidé si však mohou dřevo z lesa odnést i bez toho, že by jim hrozil postih. "Každý si může sebrat na zemi ležící klest. Průměr větve ale nesmí překročit sedm centimetrů," řekla mluvčí.

Zájemci si mohou dřevo na palivo od Lesů ČR také koupit, a to buď ze skládky nebo formou samovýroby. Zájem o dřevo je veliký a podnik na něj mnohde musí dělat pořadníky. Každý zájemce si u státních lesů může koupit až 35 metrů krychlových dřeva. Ceny dřeva na topení podnik od dubna neměnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

2.11.2022 08:53
Takže když krást dřevo, tak projet klády železohledačkou. Doufám, že ty čipy mají kovový obal ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.11.2022 10:17 Reaguje na Michal Uhrovič
Na štěnice jsou jiné hledačky než na poklady z kovu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.11.2022 13:48
Nejen Lesy ČR:-/.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

3.11.2022 11:18
Já se lekl, že dávají ty zloděje do klády...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist