https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-kvota-na-drivi-pro-ceske-pily-by-byla-v-rozporu-s-evropskym-pravem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR: Kvóta na dříví pro české pily by byla v rozporu s evropským právem

23.7.2021 01:46 | PRAHA (ČTK)
Holomčík naopak tvrdí, že by to nebyl problém, protože Evropská unie podporuje zkracování dodavatelských řetězců.
Holomčík naopak tvrdí, že by to nebyl problém, protože Evropská unie podporuje zkracování dodavatelských řetězců.
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Určovat kvótou státnímu podniku Lesy ČR (LČR) podíl prodaného dříví českým pilám by bylo v rozporu s evropským právem. ČTK to v reakci na návrh Pirátů a STAN sdělila mluvčí LČR Eva Jouklová. Koalice obou stran by v případě volebního vítězství chtěla změnit obchodní politiku státního podniku. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Radka Holomčíka (Piráti) se strany obávají zavírání českých pil kvůli nedostatku materiálu, zatímco se dříví vyváží do zahraničí.
 

"Kvóty na dodávky 'českého dříví pro české pily' jsou nepochybně v rozporu s pravidly evropského jednotného trhu. Evropský hospodářský prostor je založen mimo jiné na volném pohybu zboží. Účastnický stát nemůže zakázat vývoz části dřevní suroviny a vytvořit umělou bariéru," upozornila Jouklová. "Navíc by se jednalo o zakázanou formu veřejné podpory. Současně by došlo k porušení zákona o státním podniku, protože management je povinen postupovat s péčí řádného hospodáře a využívat majetek podniku účelně efektivně a hospodárně," dodala.

Holomčík tvrdí, že by to nebyl problém, protože Evropská unie podporuje zkracování dodavatelských řetězců.

Podnik dále uvedl, že nemá informace o uzavírání českých pil, o čemž Piráti hovořili. "V době kalamity jsme písemně vyzvali všechny tuzemské zpracovatele k uzavření kontraktů na dodávky dříví. Jejich zájem byl mizivý. Případné problémy některých zpracovatelů podle všeho nesouvisí s nedostatkem dřeva, ale s růstem jeho ceny v průběhu jara letošního roku, je to tedy čerstvá záležitost maximálně několika měsíců," uvedla mluvčí.

Zpracovatelé navíc podle ní mají možnost nakoupit dříví i od jiných firem. "Podíl dříví vytěženého LČR na celkových těžbách činil za loňský rok 40 procent, zbylých 60 procent připadá na ostatní vlastníky a správce lesa," uvedla.

Státní podnik měl v budoucnu podle Holomčíka každoročně určit plán těžby na příští rok, nějakou část z vytěženého dřeva by pak musel prodat regionálním pilám. Přesné procento odmítl upřesnit, vede se podle něj o tom debata.

Hospodaření státního podniku Lesů ČR loni skončilo ziskem 44 milionů korun po předloňské ztrátě 790 milionů korun. Zakončit loňský rok v plusu podniku pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliard korun, sdělila v květnu mluvčí Jouklová. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrpí ztrátu až 1,9 miliardy. Kompenzace za nižší ceny dřeva dostali od státu i další vlastníci lesa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

23.7.2021 07:18
jsou chvíle, kdy by jsme měli být odvážnější a považovat dřevo za strategickou surovinu, zvláštního určení. Umírat " předpodělaností" z unijního žvatlání ničeho nedosáhneme. Co si děláme na svém území je naše věc. Jinak než porušování tohoto nesmyslného nařízení konkurenceschopnost nezajistíme, protože to vyhovuje nadnárodním korporacím který si v Bruselu podávají kliku u dveří.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.7.2021 10:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A k čemu nám to bude? Nařežeme to na prkna. Fajn. A co dál? V Rakousku je v každém alpském údolí nějaká fabrika na zpracování dřeva. A nemyslím pilu ale prostě "nábytkárnu". Jsou to takový malý hezký firmičky, žádná obluda pro Ikeu a dělají tam fajn věci. Rád se občas zastavím a (jen) čumím ... naštěstí mají pochopení:-).

Jenže to seshora nenařídíte. Leda by si Piráti a STAN navlíkli montérky a dali se do díla:-). Rukama ...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

24.7.2021 11:17 Reaguje na Svatá Prostoto
To po nich přece nemůžete chtít ! STAN to zorganizuje a Pirát k tomu vyrobí nějakou prima apku , zbytek musíte sám :-)
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

11.12.2023 21:43
My jsme si dřív nechávali dříví dovézt, ale když se manžel dostal až k tomu, že bychom s mohli pro dříví dojet sami do lesa, tak jsme se dostali na úplně jinou částku :-) . Manžel koupil motorovku, sekeru a já rukavice, ochranné brýle a sluchátka z https://www.uvex-safety.cz/cs/ , protože to byly pro manžela podřadné věci, ale jak je rád, že je má při práci :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist