https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-loni-zlikvidovaly-632-cernych-skladek-z-25-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR loni zlikvidovaly 632 černých skládek z 25 hektarů

16.4.2019 00:18 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. / Ilustrační foto
Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni zlikvidoval 632 černých skládek z 25 hektarů. Na odstranění těchto odpadů podnik dal 1,5 milionu korun. Nejvíce černých skládek bylo ve středních Čechách, a to 120. Nepovolených skládek v posledních letech nijak výrazně neubývá. Od roku 2011 dal podnik zlikvidovat 5720 skládek z více než 165 hektarů. Zaplatil za to přes 16 milionů korun. Včera to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.
 

Nelegálně uložené odpady nacházejí lesníci nejčastěji v lesích u měst a obcí a v létě také na odpočívadlech u hlavních silničních tahů. Nejčastěji jde o pneumatiky, suť, plasty z autovraků, starý nábytek, láhve.

Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. "Fyzické osobě hrozí až padesátitisícová sankce a právnické osobě až milionová pokuta," uvedl správní ředitel LČR Pavel Krpata. Odhalený pachatel hradí i likvidaci skládky. Lesníci přiznávají, že najít původce skládky není snadné.

Každou nepovolenou skládku lesníci zdokumentují a podklady k ní předají policii. Odpad pak zlikvidují buď specializované firmy, nebo lesníci. Ti se nad vznikem černých skládek pozastavují i proto, že dnes jsou ve většině měst i obcí sběrné dvory, kam je možné nepotřebné věci odvézt.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

16.4.2019 11:43
Mapa by nebyla?
Odpovědět
mr

19.4.2019 13:21
Dokud za za vyhození odpadu do krajiny nebude TVRDÝ postih, nic se nezmění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist