https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-nabidnou-odborne-brigady-i-studentum-vodohospodarskych-skol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR nabídnou odborné brigády i studentům vodohospodářských škol

12.3.2023 00:26 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Vodohospodáře a krajináře čeká asistence při prohlídkách malých vodních toků a kontrole vodních děl na nich postavených včetně stavu břehových porostů.
Vodohospodáře a krajináře čeká asistence při prohlídkách malých vodních toků a kontrole vodních děl na nich postavených včetně stavu břehových porostů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos nabídne odborné letní brigády i studentům středních a vysokých škol se zaměřením na vodohospodářské stavby, vodní hospodářství a krajinářství. Rozšíří tím nynější program Adjunktem na léto, který byl dosud určený jen pro studenty lesnických škol, uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.
 

Zkušenosti i praxi v oboru budou moci studenti získat od června do konce září. Zájemci musejí být starší 18 let, brigáda bude minimálně na jeden měsíc. Odměna bude činit až 136 korun na hodinu, v některých lokalitách podnik zájemcům pomůže se zajištěním ubytování. "Studentům vysokých lesnických škol je brigáda uznaná jako předmět praxe se ziskem kreditů," uvedla mluvčí.

Program Adjunktem na léto státní podnik letos na svých lesních správách a závodech nabízí sedmým rokem. Loni bylo na odborné brigádě u LČR 132 vysokoškoláků a 77 středoškoláků. Brigád podnik, který má přes 4000 pracovníků, využívá i k získávání nových zaměstnanců. "Více než 50 dnešních zaměstnanců začínalo v podniku právě jako adjunkti na léto," uvedla Jouklová.

Začínající lesníci budou letos především vyhledávat a označovat kůrovcem napadené stromy, kontrolovat obranná opatření, tedy lapáky a lapače. Účastnit se budou asanace nebo třeba měřit objem dřeva složeného v lese. Vodohospodáře a krajináře čeká asistence při prohlídkách malých vodních toků a kontrole vodních děl na nich postavených včetně stavu břehových porostů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

12.3.2023 11:47
Uvítal bych, kdyby se povedlo k těm praktitantům dát mladé a osvícené lesáky, kteří nejsou zatíženi klasickým zažitým pohledem na lesní porosty a a na vodu v lesích.
Zejména u vody je ji potřeba schraňovat v půdě od hřebenu rozvodí a ne až dole někde v údolí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist