https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-uzavrely-miliardovy-lesnicky-tendr-vitezem-uniles
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR uzavřely miliardový lesnický tendr, vítězem Uniles

10.12.2020 00:43 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Lesy ČR dříve uvedly, že letošní nabídnuté ceny vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.
Lesy ČR dříve uvedly, že letošní nabídnuté ceny vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Vítězem pětimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2021 až 2025 se stala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 29 soutěžených jednotek získala 12. Na druhém místě skončila s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní a na třetím se čtyřmi kontrakty firma Aclesia. Tendr podnik zakončil v minulých dnech podpisem posledních čtyř smluv. ČTK to zjistila z přehledu uzavřených smluv na webu Lesů ČR. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.
 

Nabídky do tendru 2021+ v září podalo 36 firem a alespoň jednu zakázku získalo deset z nich. Již v září z nabídek podle tehdejšího zjištění ČTK vyplynulo, že Uniles dal nejlepší nabídku na 12 jednotkách, a měl tak možnost získat 12 kontraktů, což se naplnilo. I u ostatních jednotek podnik uzavřel smlouvy jen s firmami, která daly nejlepší nabídku. Jediné hodnotící kritérium byla po splnění kvalifikačních požadavků nabídnutá cena.

V tendru 2021+ byla odhadovaná hodnota lesnických prací 4,5 miliardy korun a objem dřeva k těžbě šest milionů metrů krychlových. Zakázky Lesy ČR rozčlenily do tří typů podle toho, jak dané území zasáhla kůrovcová kalamita. Uniles uspěl ve všech třech typech. Podal také ze všech soutěžících jednoznačně nejvíc nabídek, z 29 jednotek dal nabídku na 25.

Lesy ČR dříve uvedly, že letošní nabídnuté ceny vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.

Firma Uniles již dříve uvedla, že obhájila pozici z předchozího soutěžního období, kdy měla 11 zakázek, takže jí objem zakázek u Lesů ČR pro roky 2021 až 2025 zůstane téměř na stejné úrovni. "Nelze říct, že bychom převrátili trh. Rozhodně nejde o nějaké dominantní postavení či posílení vlivu, i po tomto tendru budeme patřit mezi úzkou špičku největších tuzemských lesnických firem," uvedl výkonný ředitel Unilesu Petr Jelínek.

Loňský vítěz tendru 2020+, těžařská skupina Petra z Hodonína, letos neměla na žádné jednotce nejlepší nabídku. Loni podepsala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek.

Vítězné firmy začnou pro Lesy ČR pracovat od ledna 2021. Soutěž 2021+ se týkala těžby na 188.012 hektarech lesa, což je asi 16 procent všech lesů ve správě LČR. Ročně se počítá s těžbou 1,2 milionu metrů krychlových dřeva a zalesněním 1534 hektarů. Na 28 jednotkách Lesy ČR uzavřely pětileté kontrakty, na jedné jednotce roční.

Tendr 2021+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na téměř pětině území Lesů ČR. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

10.12.2020 05:49
No to jsem rád, že se o lesy bude starat taková profesionální společnost. Odbornost a láska k přírodě nade vše.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 06:23
Ať už jdou s těmi tendry pro firmy premiéra do pr****!

Tento korupčně likvidační systém správy lesů musí skončit!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 09:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak vyrabované a zrasované lesy v okolí Brna nikdo nikdy neviděl.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2020 11:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Toto se bohužel děje v celé ČR. Ale tak jako se vším se tu s tím každý rád smíří.... no ještě by lidi museli vystoupit ze svého komfortu a museli by se snažit bojovat proti každodenním zločinům a bezprávý, které se tváří jako normální konání.... jenomže ono je toto v ČR opravdu standard... bohužel... ztracená země....

Jednu chvíli to vypadalo, že se lesnictví v ČR změní... když to bylo jako velké téma v médiích a celkově to bylo v hledáčku společnosti.... od té doby se udělalo pár +- kosmetických změn a vesele se jede dál.... hlavní negativa současného přístupu k lesům premiér ani ministr zemědělství ve střetech zájmů řešit nechtějí... mají na současném modelu plundrování lesů postavený business....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:27 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Hlavním problém vidím v tom, že neproběhly restituce lesů, bývaly především šlechty a církve. Ty se dokážou postarat daleko lépe, než loupeživý parastát.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.12.2020 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
????????? Trochu mimo, ne?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.12.2020 12:21 Reaguje na Jarek Schindler
Je to Hanzl ... co se divíte.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle nevím, jen se ptám, ale lesy v okolí Brna nejsou náhodou městským majetkem?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.12.2020 17:11 Reaguje na Milan G
Ano patří městu a také Mendelově univerzitě v Brně (na sever od města). Takže loupeží kdo, Mendelova univerzita, město Brno, nebo obojí? Ovšem ten "loupeživý parastát" to rozhodně není. Proč pak zase lžete "Pavel Hanzl" a ještě tak průhledně?
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 20:17 Reaguje na Jiří Daneš
Díky za odpověď.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 20:32 Reaguje na Jiří Daneš
Lesy kolem Brna patří částečně Brnu, ale důležité co si představzjete pod pojmem "kolem", každopádně jsem se ptal chalů a byli z Unilesu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2020 10:08
V normálním právním státě jou státní úřredníci a jejich rodinní příslušníci vyloučeni z možnosti účastnit se prostřednictvím svých firem na státních zakázkách. To ovšem neplatí pro český Absurdistán.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 14:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy popvažujete za normální asi demokracii, ne? Tam to skutečně tak funguje, jenže my už tu máme stabilizovaný a hezky domestikovaný fašismus, což je korporátní systém, kde byznys oligarchie je propojen se státem. V Mussoliniho vládě byli ministři manažeři z korporátních firem (jako dnes Schillerová, Havlíček nebo Brabec) a stát jim dělá spíš jen servis.
Ne nadarmo taky Duce říkal, že bude řídit stát jako firmu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2020 14:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Tyto režimy nebyly klasickým právním státem, ale diktaturou jedince. Poslední demokratický krok v předválečném Německu byly volby, které vynesly Hitlera nahoru. Pak už to byla prakticky stejná totalita jako v Sovětském svazu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.12.2020 17:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A Hitlera volili tehdy v tom Německu v principu stejní fanatici, jako se nám předvádí to "Pavel Hanzl", při čemž na předmětu fanatismu skutečně nezáleží, fanatik si vždy něco najde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 20:35 Reaguje na Jiří Daneš
Jak dycky, dvakrát a vždycky nesmysl. Hitler nebyl fašista a volily ho koblihy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 20:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Obávám se, že si pletete zcela zásadní pojmy, fašismus není ani náhodou nacismus.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2020 16:23
Dnes je již pozdě honit Bycha. Státní lesy by měla těžit státní firma
a nebyly by pochybnosti o zvýhodnění toho, či onoho. To by ale nesměla
existovat mantra o výhodnosti soukromém podnikání jako o tom nejlepším
způsobu. Absence malých vlastních těžařských a zalesňovacích čet se
podepsala na operativnosti při likvidaci kůrovce v jeho počátcích
a v pěstební činnosti krajových dřevin dokonale přizpůsobených prostředí.
Dnešní cena sazenic, pěstebních a těžařských prací je těžko srovnatelná
kvůli absenci vlastních pracovních čet s vlastní technikou a lesními
školkami. Nezbývá tak, než srovnávat nabídky firem a to je vždy k diskusi.
Ta opět přísluší kontrolním orgánům a ne zpolitizovaným laikům, kteří
nedisponují podklady o cenách, termínech a jiných hodnocených datech.
Zpolitizovaný pohled na cokoliv je pouhá spekulace a zbytečné jitření
emocí. Firmy, které tendr nevyhrály, jej mohou napadnout u soudu a pak
taky záleží, zda to uznávají a nebo i došlo k tiché dohodě o rozdělení
zakázek. Nedělám si iluze o různých "výběrových" řízeních na cokoliv
a o "čistotě" rozhodnutí výběrových komisí, Do konkrétního tendru
nevidím a kdo ano, tak má opět povinnost to vše oznámit a vyčkat na rozhodnutí soudu. Zase jedna ze zbytečných diskusí vhodná maximálně
pro zpolitizované diskutéry.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.12.2020 17:22 Reaguje na Břetislav Machaček
Nejspíš se mýlíte, takové to "oné", co se prezentuje jako "Pavel Hanzl", ví přece všechno a rádo se projeví nesmyslnými kecy a lžemi tady v diskuzi, byť zbytečné.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 20:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Já bych to tak šmahem nezamítal, každá diskuse vás může svým způsobem obohatit. Např. teď, díky tomuhle tématu jsem se dozvěděl, že lesy kolem Brna jsou v dezolátním stavu, jestli teda mám věřit p. Hanzlovi, no váhám. Dál jsem se dozvěděl, že ty lesy jsou majetkem města Brna :-)

Já za největší problém považuji to, že LČR byly na začátku devadesátých let, při transformaci, zbaveny dělnických profesí a že budou muset na všechno vypisovat výběrová řízení. Do dneška si pamatuji, kolik bylo odpůrců proti tomu zákonu. Bohužel prosazoval to člen strany, která byla tehdy v laufu a dopadlo to jak to dopadlo. Takže díky tomu jsou teď LČR v situaci, kdy potřebují porazit jeden strom napadený kůrovcem a musí vypsat výběrko, to je prostě špatně. I když se něco málo během času zlepšilo.
Dál, zvětšování polesí, propouštění lidí, takže pak na jednoho revírníka zůstal tak velký plac, že neměl šanci ho ohlídat atd.

Na tohle téma by se dal napsat román.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.12.2020 08:19 Reaguje na Milan G
Přesně to jsou důvody problémů LČR včetně výběrových
řízení na kdejaký prd s těmi odvoláními a odkládáním
akutních problémů. Bohužel nikdo z odpovědných politiků
nemá odvahu říci pravdu, že to byla kdysi chyba, kterou
lze postupně zase napravit. To by ale musela padnout ta
mantra privátní firmy jako nejlevnějšího dodavatele.
S tím samým se potýkají ČD a ostatní státní podniky.
Je to jeden ze stálých tunelů na státní majetek směřující
k postupnému krachu těchto podniků, což je asi záměr.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.12.2020 12:28 Reaguje na Milan G
Tak ono kdyby se chtělo, tak by to šlo i s tím výběrkem, tak, aby se uzavřelo tím způsobem, že firma má dlouhodobou rámcovou smlouvu na nějaký revír ... nebo jak se tomu říká:-) ... a když je potřeba, revírník zavolá a oni hned naběhnou. Ošetřit se dá i max rozsah činnosti do kterého to takto platí a stejně tak jak řešit, když dojde k překročení.

Ale muselo by se chtít ...
Odpovědět
MG

Milan G

11.12.2020 18:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak určitě máte pravdu, ale tady hraje svoje také strach, že přijde vyhazov z práce, že je bude někdo tahat po soudech atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 20:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to samozřejmě nesmysl, stát není lesník ani hajný.
Lesy nemají být státní, ale soukromé, mají je vlastnit původní vlastníci, především šlechta a církev. Byl by to systém win, win, win, kdy je to výhodné pro majitele, stát i samotné lesy. Jenže nelze, čecháčkistán.....
Důkaz: jak dopadla celá státní ekonomika jme viděli u plyšáka, jak vypadá státní správa, dráhy i lesy, které patří státu, vidíme i dnes.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist