https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zatim-zamestnaly-25-uprchliku-mohou-zamestnat-jeste-asi-200-dalsich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zatím zaměstnaly 25 uprchlíků, mohou zaměstnat ještě asi 200 dalších

19.4.2022 00:04 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím zaměstnal asi 25 uprchlíků z Ukrajiny. Většinu zaměstnaných tvoří ženy, muži jsou pouze tři. Dělají práce vhodné pro ženy, například sázejí stromky, uklízejí klest nebo natírají oplocení pro nové výsadby. ČTK to řekla Eva Jouklová, mluvčí podniku, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
 

Dosavadní relativně malý počet lidí zaměstnaných u státních lesů je dán tím, že jde o fyzickou práci venku, na kterou nemusí všichni zájemci stačit. "Chuť a zájem pracovat uprchlíci rozhodně mají. Prakticky však nikdo z nich nemá zkušenosti s fyzickou prací v lese, a tak neví, co to vše obnáší," uvedla mluvčí.

Podnik je aktuálně schopen zaměstnat ještě asi 200 uprchlíků. "Ženám, které musí skloubit práci se socializací v novém prostředí a s péčí o děti, prozatím vyhovují spíše kratší pracovní úvazky či práce na dohodu, které jim tuto volnost nabízí," uvedla mluvčí.

Uprchlíci pracují například na lesních správách Buchlovice, Hluboká, Choceň, Nasavrky, Litvínov, Litoměřice nebo v lesních závodech Kladská a Konopiště. Za práci dostávají 118 korun na hodinu. Pracovními ochrannými prostředky je podnik vybaví, podle potřeby jim lesníci zajistí i dopravu na pracoviště v lese.

Státní podnik také nabízí uprchlíkům ubytování, dosud jich ubytoval 108 a dalších asi 100 uprchlíků by ještě mohl přijmout. Nabídku práce s ubytováním však podnik nesvazuje. Z ubytovaných uprchlíků u Lesů ČR pracují jen jednotlivci.

Nejvíce ubytovaných Ukrajinců mají Lesy ČR ve středních Čechách a dále v západních a jižních Čechách a na Vysočině. "Ubytováváme je v rekreačních zařízeních, v inspekčních pokojích či bytech na lesních správách. V potaz přitom bereme možnosti využití veřejné dopravy a vzdálenost do škol, obchodů a na úřady," uvedla mluvčí. Zaměstnanci Lesů ČR podle ní neřeší s uprchlíky jen práci a ubytování. Pomáhají jim třeba při zřizování bankovních účtů nebo při umístění dětí do škol.

Lesy ČR mají ústředí v Hradci Králové a působí po celé ČR. Zaměstnance mají v sedmi oblastních ředitelstvích, v šesti lesnických závodech a v 61 lesních správách. Práci dávají asi 4200 lidem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

19.4.2022 10:55
Pro nás jsou oni pracující Ukrajinci bezpochyby opravdu přínosem. Některá odvětví (stavebnictví a pod.) si už bez nich neumíme představit. Ovšem přijdou také - viz
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-hlavne-pryc-od-ukrajiny-a-ruska-nemovitosti-v-zahranici-jdou-na-dracku-198288#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A jak víme i z domova,kdo má na tyhle nákupy, těžko bude aktivně pracovat pro blaho ostatních...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist