https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-mesta-rokycan-zacaly-vyuzivat-k-mapovani-kurovce-satelitni-snimani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy města Rokycan začaly využívat k mapování kůrovce satelitní snímání

31.7.2023 22:02 | ROKYCANY (ČTK)
Satelitní snímkování z poloviny července odhalilo 30 nových ohnisek, tedy tři a více napadených stromů, ve všech polesích. Na dalších 70 místech klesl podle snímků chlorofyl jedlic a po prohlídce tam lesníci objevili další napadené kmeny.
Satelitní snímkování z poloviny července odhalilo 30 nových ohnisek, tedy tři a více napadených stromů, ve všech polesích. Na dalších 70 místech klesl podle snímků chlorofyl jedlic a po prohlídce tam lesníci objevili další napadené kmeny.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Lesy města Rokycan začaly tento měsíc využívat k mapování kůrovce satelitní snímání. Zjistili 30 nových ohnisek a 70 míst k prověření. Hlavní předností je odhalení škůdce v samotném počátku, řekla ČTK mluvčí radnice Adriana Jarošová. Právě kvůli kůrovci a silným červnovým větrů vytěžila loni městská firma rekordní objem dřeva. Letos to bude obdobné, brouk má vinou sucha ideální podmínky pro množení, vrchol má být v srpnu.
 

Předtím lesníci mapovali lýkožrouta smrkového pochůzkami porostem nebo využívali fotografie z letadel, které nejsou přesné. Lesy města Rokycan jsou s 3650 hektary porostů pátým největším vlastníkem obecních lesů v ČR.

"S kůrovcovou kalamitou se potýkáme už tři roky. Loni jsme vytěžili téměř 60 000 kubíků dřeva, jednou tolik, než je náš běžný roční plán. Letošní těžba bude znovu záviset hlavně na kůrovci. Už víme, že bude opět bohužel značná. Poslední tři roky jsou ve znamení těžby pouze kůrovcové a větrné, vůbec nejde o úmyslnou těžbu," řekl jednatel lesů Stanislav Suda.

S kalamitami podle něj souvisí také rekordní zalesňování. "Ročně zalesníme až 60 hektarů, z více než poloviny jedlemi, modříny a listnatými stromy. Na jaře šlo o 290.000 sazenic na 51 hektarech plochy, z toho bylo 84 000 smrků, tedy už jen 30 procent," řekl Suda. Na podzim budou lesníci pokračovat, úhyn stromků vysazených na jaře je místy kvůli suchu až poloviční.

Václav Blecha, druhý jednatel lesů, dodal, že není pravda, že kůrovcová kalamita končí. "Bude pouze letos pravděpodobně nižší. Nyní počasí kůrovci zcela přeje, jarní deště ho trochu zbrzdily. Proto naše firmy hledala možnost, jak co nejdříve zjistit, kde jsou napadené další stromy." uvedl. Satelitní snímkování z poloviny července odhalilo 30 nových ohnisek, tedy tři a více napadených stromů, ve všech polesích. Na dalších 70 místech klesl podle snímků chlorofyl jedlic a po prohlídce tam lesníci objevili další napadené kmeny.

Satelitní snímkování a vyhodnocení dat provádí firma Space Trees. Rozlišení je velmi přesné, ze snímků lze podle Blechy detekovat kůrovcové stromy 20 dní po napadení. "Mnohem dříve než ze země. V pokročilých stadiích napadení se barva jehlic smrku mění na žlutou až červenohnědou. Data jsou velmi přesná, v 99 procentech odpovídalo označené ohnisko místu. Naši lesníci dostanou v aplikaci přesné polohy a všechna kontrolují," uvedl. Nejvíce ohnisek, 12, je v polesí Žďár se 750 hektary.

První snímkování měly lesy zpracované k prvnímu rojení škůdce v půlce července. V říjnu až listopadu ještě ověří stav před zimou.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

1.8.2023 08:01
Satelitní snímkování je už drahně let a nikde moc , jak vidno, nepomohlo. Ono je daleko důležitější okamžitá sanace.
Odpovědět
va

vaber

1.8.2023 08:30
co to je za blbost,
kolik toho ty Rokycany vlastní ,mají nějaké lesy v Kanadě?, ze satelitu vidí tak houby s voctem,
kdyby dvakrát za rok zvedli zadek z úřednické židle a šli do lesa se podívat ,udělali by lépe
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist