https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-na-hodoninsku-pomaha-zavlazovat-potrubni-system
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy na Hodonínsku pomáhá zavlažovat potrubní systém

13.5.2019 00:12 (ČTK)
Lesy v národní přírodní památce Hodonínská Dúbrava pomáhá zavlažovat potrubní systém, který dříve sloužil hodonínské elektrárně pro transport popílku. / Ilustrační foto
Lesy v národní přírodní památce Hodonínská Dúbrava pomáhá zavlažovat potrubní systém, který dříve sloužil hodonínské elektrárně pro transport popílku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesy v národní přírodní památce Hodonínská Dúbrava pomáhá zavlažovat potrubní systém, který dříve sloužil hodonínské elektrárně pro transport popílku. Do lesa během dosud tří zavlažování přitekly z řeky Moravy desítky tisíc metrů krychlových vody. V tiskové zprávě to uvedl Pavel Kolibáč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která o přírodní památku pečuje.
 

V lokalitě lze najít rostliny, které se jinde nevyskytují, svůj jediný domov v České republice tu má i motýl okáč jílkový. Lesy ale podle ochránců přírody usychají, v oslabených porostech se tak daří sosnokazům a chroustům maďalovým. Poklesla také spodní voda a zmizela většina drobných vodních ploch a mokřin. Lesům je proto podle ochránců přírody vláhu zapotřebí doplnit.

"Jedinou možností je v tuto chvíli čerpání vody z řeky Moravy. Vloni se podařilo do porostů načerpat asi 35.000 metrů krychlových vody, které prokazatelně vydržely na nepropustné jílové vrstvě v hloubce asi 1,5 metru až do letošního jara. Letos v březnu jsme napustili dalších asi 17.000 krychlových. To prospělo obojživelníkům, kteří se v zaplavených místech již rozmnožovali," uvedl Kolibáč. Doplnil, že dalších asi 17.000 metrů krychlových vody do lokality přiteklo minulý týden.

Voda z řeky Moravy putuje potrubním systémem, který v minulosti hodonínská elektrárna používala na transport popílku na nedaleké úložiště. Vodu po lesních porostech pak dál rozvádí páteřní kanál zvaný Jalová struha, jímž v minulosti proudila voda mezi říčkou Kyjovkou a tokem řeky Moravy. Voda je podle Kolibáče zatím nasáklá v půdě do zhruba sta metrů od Jalové struhy. Podařilo se tak podle něj ovlivnit asi 100 hektarů okolních převážně dubových porostů.

"Komunikace se všemi zainteresovanými subjekty je výborná, ode všech je patrná snaha věci prospět. V roce 2019 plánujeme čtyři až pět jednotlivých napouštění, takže celkový objem vody by měl být výrazně vyšší než v roce předešlém. Doufáme, že se to na vitalitě zdejších porostů projeví," uvedl Kolibáč. Doplnil, že podle povolení správce toku, tedy Povodí Moravy, lze každoročně takto využít 200.000 metrů krychlových vody.

Hodonínská Dúbrava leží mezi Hodonínem, Mutěnicemi a Dubňany, má rozlohu asi 680 hektarů. Národní přírodní památkou byla vyhlášena v roce 2014, a to především kvůli lesním porostům, které jsou tvořené společenstvy panonských teplomilných doubrav na písku, panonských dubohabřin a údolních jasanovo-olšových luhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist