https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letnanska-populace-sysla-obecne-patrne-zanikla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letňanská populace sysla obecného patrně zanikla

4.2.2019 08:56 | PRAHA (ČTK)
Populace syslů obecných, dříve žijících na letišti v Letňanech, podle všeho zanikla. Ilustrační snímek sysla.
Populace syslů obecných, dříve žijících na letišti v Letňanech, podle všeho zanikla. Ilustrační snímek sysla.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Populace syslů obecných, dříve žijících na letišti v Letňanech, podle všeho zanikla. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Karolína Šůlová sdělila, že poslední exemplář chráněného hlodavce byl na letňanském letišti zpozorován loni v dubnu. Agentura lokalitu nadále monitoruje. Letiště je od roku 2005 z důvodu syslí populace národní přírodní památkou. Pozemky letiště sousedí s možnou vládní čtvrtí, o které jedná vedení hlavního města se státem.
 

Od loňského dubna do konce října se podle Šůlové ochranáři vydali hledat sysly do Letňan patnáctkrát, pokaždé bezúspěšně. Nenalezli ani hlodavce, ani známky jeho přítomnosti. Před 11 lety podle statistik AOPK populace činila zhruba 650 jedinců. Od té doby každý rok kontinuálně klesala. "AOPK ČR lokalitu nadále monitoruje, aby prověřila, zda populace syslů skutečně zanikla," uvedla mluvčí.

Podle Šůlové může být příčin vymizení sysla z Letňan řada. S ohledem na to, že jde o stepní druh, syslům nesvědčí přílišná vlhkost. Nemají také rádi vysokou trávu, ochranáři proto na vybraných lokalitách včetně Letňan zajišťují kosení. Hlodavce mohou také lovit kočky a další predátoři. V případě letňanského letiště zřejmě hrají roli i velké akce a koncerty, kterých se v lokalitě koná několik ročně. Pravidelně se tam odehrává například studentský Majáles. Všechny akce si musejí kvůli syslům vyjednat výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Letňanští syslové hráli v minulosti roli v rozhodování pražských politiků. V roce 2007 tehdejší primátor Pavel Bém (ODS) hlodavce plánoval jako maskota letních olympijských her, které chtěl v metropoli uspořádat. Poněkud paradoxně zároveň chtěl hlavní stadion pro hry postavit právě v Letňanech, což by populaci hlodavců přinejmenším ohrozilo. Bém tehdy prohlásil, že se o sysla postará. Z jeho ambiciózního a podle kritiků až megalomanského plánu nicméně nakonec s nástupem hospodářské krize sešlo a Praha v roce 2009 svou kandidaturu na pořádání her stáhla.

Teď se řeší další plán s pozemky v Letňanech, kde měl vzniknout Bémův olympijský areál. Premiér Andrej Babiš (ANO) na nich chce vybudovat areál pro 10.000 státních úředníků, kteří by se přesunuli ze státních budov v centru Prahy. Zástupci magistrátu nyní jednají s premiérem o podmínkách, za kterých by byli ochotní pozemky státu poskytnout. Patří mezi ně zaplacení zbytku vnitřního okruhu za 60 miliard korun a převod nemovitostí. Město zároveň požaduje, aby na pozemcích vznikla státní nemocnice a byty. Zatím není jasné, jestli se obě strany dohodnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jen B.

18.2.2019 21:47
A k čemu tedy vůbec máme orgány ochrany přírody, když povolují výjimky úplně každému, kdo si o ně jen pro nějakou stupidní zábavu požádá? I když tady asi hodně mazali developeři...
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

25.2.2019 11:42
Jen aby to nebylo jako na Radouči kde musel člověk dávat bacha aby je na kole nepřejel a odborníci tam viděli posledních pět jedinců. jak to díky nim dopadlo je tam vidět dnes kdy to je atrakce pro pitomce co tam sypou kde co a díky likvidaci přirozeného krytu to odskákali koroptve protože dravci je měli jak na zlatém podnose.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist